WUR neemt nepnieuws over verwijdering Chinese protestposter hoog op

WUR heeft posters níet laten weghalen; woordvoerder spreekt van angst zaaien.
Een still uit het gewraakte online filmpje Een still uit het online filmpje

Op de campus is onrust ontstaan over protestposters tegen de herbenoeming van de Chinese president Xi Jinping. Op sociale media gaan verhalen rond dat WUR en de gemeente Wageningen de posters hebben laten weghalen en op zoek zijn naar de plaatsers ervan, om ze te bestraffen. Dat klopt niet, laten beide organisaties weten.

De onrust volgt op een online filmpje waarin te zien is hoe iemand zo’n protestposter van een prikbord in Orion trekt. Resource kan niet beoordelen in hoeverre het filmpje in scène is gezet. Begeleidende teksten beweren dat WUR fel tegen de posters zou zijn en op zoek is naar degene(n) die erachter zit(ten). Ook de gemeente Wageningen wordt genoemd. Die zou na meldingen over de posters buiten de campus deze ‘illegale en onaanvaardbare kwestie’ willen aanpakken. WUR en de gemeente ontkennen deze beweringen stellig.

Nepnieuws

Woordvoerders van de universiteit en van de gemeente benadrukken dat ze geen meldingen hebben ontvangen over de posters. Ze hebben ze ook niet laten verwijderen, zijn niet koortsachtig op zoek naar degenen die de posters hebben opgehangen en hebben evenmin sancties in petto. Ook het dreigement dat de universiteit persoonlijke gegevens zou doorspelen aan de Chinese ambassade, is ongegrond. ‘Dat doet WUR niet en gaan we ook nooit doen’, laat woordvoerder Vincent Koperdraat weten.

Als onderwijs- en onderzoeksinstelling staan we voor een veilige leer- en werkomgeving. Net zoals we staan voor de vrijheid van meningsuiting

WUR is verontrust over dit nepnieuws-incident. ‘Hiermee wordt bewust een gevoel van onveiligheid aangewakkerd bij onze studenten en medewerkers. Dat nemen we heel hoog op. Als onderwijs- en onderzoeksinstelling staan we voor een veilige leer- en werkomgeving. Net zoals we staan voor de vrijheid van meningsuiting’, laat Koperdraat weten. WUR onderzoekt de bron van de opruiing en hoopt herhaling te kunnen voorkomen. Ook de gemeente Wageningen neemt het incident serieus. ‘Dit soort stemmingmakerij kan het risico op polarisatie vergroten’, aldus een gemeentelijke veiligheidsfunctionaris.

Politieke beïnvloeding

Dat Chinese studenten nadrukkelijk doelwit van en instrument voor politieke beïnvloeding zijn, is niet nieuw. Onderzoeksinstituut Clingendael waarschuwde in 2020 al in een rapport dat ze vaak worden gemonitord door medestudenten en/of de Chinese ambassade en zich niet vrij voelen in hun doen en laten.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.