Diversiteitsenquête universiteitsmedia stilgezet

Dataverzameling per direct gestaakt vanwege trollen.
Trol Foto Mark König via Unsplash

De samenwerkende universiteits- en hogeschoolmedia hebben de dataverzameling stilgezet voor hun gezamenlijke onderzoek naar diversiteit en inclusie op hun onderwijsinstelling. Ook de Resource-vragenlijsten zijn uit de lucht gehaald.

Het journalistieke onderzoek is voortijdig afgebroken vanwege een trollen-actie. Een bekende relwebsite plaatste een opruiend bericht over het onderzoek en riep daarin z’n lezers op de enquête in te vullen. Het bericht verwees naar de vragenlijst van de Hogeschool Rotterdam. Later werden ook links naar andere vragenlijsten gedeeld. Daardoor is de dataverzameling vervuild geraakt.

Onderzoeksbureau Newcom, dat in opdracht van de Kring van Hoofdredacteuren van Hoger Onderwijsmedia het onderzoek uitvoert, heeft besloten de dataverzameling te stoppen. Het onderzoeksbureau kan na het incident de kwaliteit en betrouwbaarheid van het onderzoek niet meer garanderen, aldus een woordvoerder.

Legitieme vraag

De Kring van Hoofdredacteuren, opdrachtgever van het onderzoek, schaart zich achter dit besluit. Kringvoorzitter Ries Agterberg: ‘Het is zonde dat een zorgvuldig en neutraal onderzoek is getorpedeerd. Dit onderzoek was juist níet bedoeld om een bepaald gedachtegoed op te leggen, maar om te onderzoeken wat de ervaringen en meningen van studenten en medewerkers zijn over dit thema. In hoeverre ondersteunen zij het diversiteitsbeleid van universiteiten en hogescholen? Dat is een legitieme vraag. Het getrol dwarsboomt ons om deze ervaringen in beeld te brengen.’

Voortzetting onbekend

Resource onderzoekt nog in hoeverre het mogelijk en wenselijk is om in ieder geval het Wageningse deel van het onderzoek voort te zetten, in een afgeschermde omgeving. Dat er een ‘open’ onderzoek een risico met zich meebrengt, was uiteraard bekend. Om uiteenlopende redenen is daar voor dit Kring-onderzoek destijds toch voor gekozen.

De vragenlijsten die medewerkers en studenten tot nu toe hebben ingevuld, worden allemaal nagelopen; de eventuele verhalen die daarin gedeeld zijn, worden gelezen en verwerkt. Die zijn dus niet verloren.

De enquête maakt deel uit van een grootschalig onderzoek van bijna alle onafhankelijke media van universiteiten en hogescholen in Nederland. De Kring van Hoofdredacteuren ontving hiervoor een subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. In december zullen de hogeronderwijsmedia in ieder geval de resultaten van het kwalitatieve onderzoek naar het diversiteitsbeleid van de instellingen publiceren.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.