Lintje voor ‘plastic-man’ Van Franeker

Bij zijn afscheid ontving WUR-onderzoeker Jan Andries van Franeker een hoge koninklijke onderscheiding.
Foto Ingmar de Boer

Jan Andries van Franeker ontving de onderscheiding vrijdag in Den Helder, aan het einde van een symposium voor zijn afscheid van Wageningen Marine Sciences. De onderzoeker mag zich voortaan Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw noemen.

Van Franeker (Wageningen Marine Research) kreeg de versierselen opgespeld door burgemeester Michiel Uitdehaag, oud-wethouder voor D66 in Wageningen. Van Franeker komt de eer toe vanwege zijn werk aan de bescherming van de natuur van Antarctica. Meest in het oog springend is zijn bijdrage aan de maatschappelijke en politieke bewustwording van de plasticvervuiling van de zeeën en oceanen en de impact die dat heeft op het zeeleven.

De SUIT in actie. Foto GEO/Illuteam43

De onderzoeker ontwikkelde een internationaal erkende en gebruikte meetmethode om vervuiling met plastic in kaart te brengen. Daartoe wordt de maaginhoud van noordse stormvogels gebruikt. Ook bedacht Van Franeker de Suit (Surface and Under Ice Trawl), een visnet waarmee je monsters kunt nemen in het water direct onder het ijs.

Van Franeker schreef meer dan honderd wetenschappelijke artikelen en evenzoveel rapporten. Met lezingen en interviews begaf hij zich ook veelvuldig buiten de wetenschappelijke arena, om aandacht te vragen voor het probleem van plastic in de zeeën en oceanen. Hij is bovendien mede-oprichter van de Nederlandse Zeevogelgroep.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.