550 woningen op oude campus

Deel Scheikundegebouw blijft mogelijk behouden als herinnering aan WUR.
Een deel van het Scheikundegebouw op de Dreijen blijft mogelijk behouden. Foto Roelof Kleis

Er zit schot in de bouwplannen op de Dreijen. Samen met projectontwikkelaar Gebroeders Blokland (Hardinxveld-Giessendam) wil eigenaar WUR minimaal 550 woningen bouwen. Het gaat hier om fase twee van de bebouwing: het terrein met het Scheikundegebouw, Computechnion, Agrotechnion en gebouw De Valk.

Dat betekent niet dat WUR aan woningbouw gaat doen. ‘Zeker niet’, zegt Patrick Horstink (Vastgoed & Huisvesting). ‘We hebben daar als WUR een lange historie en willen het gebied netjes achterlaten. We willen woningbouw realiseren voor Wageningers en campusbewoners. Daarom hebben we een projectontwikkelaar in de arm genomen.’

Zekerheid

De grond van de Dreijen is van WUR. En dat blijft zo, zegt Horstink, totdat de contouren van het nieuwbouwplan helder zijn. Pas dan wordt de grond echt van de hand gedaan. Die werkwijze geeft WUR de zekerheid dat het plan ook echt van de grond komt. ‘We willen niet een stuk grond verkopen dat vervolgens braak blijft liggen.’

Vleugel van het Scheikundegebouw waar studenten wonen. Foto Roelof Kleis

Die werkwijze werd eerder bij de bouw van Kortenoord gehanteerd en bij de eerste fase van de Dreijen. Voor dat deel van de oude campus, waar 80 (deels vrijstaande) woningen komen, wordt binnenkort het bestemmingsplan vastgesteld. Horstink: ‘Die grond is wel verkocht, maar nog niet geleverd. Dat gebeurt pas als de bestemming rond is, de inspraak afgerond en een deel van de woningen is verkocht.’

Dat de tweede fase van de Dreijen nu pas aan de beurt is, komt omdat er nog gebouwen in gebruik zijn. In sommige (delen van) gebouwen wonen studenten. Bovendien wordt een deel van de gebouwen de komende jaren nog gebruikt als reserveruimte tijdens verbouwingen op de campus.

We willen het gebied netjes achterlaten, maar uiteraard ook een reële prijs voor de grond krijgen

Patrick Horstink, Vastgoed & Huisvesting, WUR

Wat WUR gaat verdienen aan de verkoop is nog onduidelijk. De grondwaarde is volgens de raadsstukken nog een ‘discussiepunt’. Horstink ontkent dat er een geschil is. ‘Zolang de kaders – de bestemming en het bouwprogramma – nog niet vastliggen, weet je ook niet wat de grond waard is. Wij willen het gebied netjes achterlaten, maar uiteraard ook een reële prijs voor de grond krijgen.’

Sociale huur

De Dreijen (fase 2) wordt een autoluwe woonwijk met minimaal 550 woningen en een wijkgebouw annex gymruimte. Dertig procent van de huizen moet sociale huur zijn. Er wordt onderzocht of (delen van) het Scheikundegebouw, Agrotechnion of De Valk behouden kunnen blijven. ‘Het Scheikundegebouw komt daarvoor het meest in aanmerking’, zegt Horstink. ‘Maar we stellen geen eisen.’

‘Het is best lastig om deze gebouwen in te passen’, zegt Horstink. ‘De ontwikkelaar weet natuurlijk dat het historisch WUR-gebied is. Iets daarvan laten terugkomen in de nieuwbouw geeft een wijk net iets meer cachet.’

Vanavond houdt de wethouder Woningbouw een rondetafelgesprek over de bouwplannen op de Dreijen met het publiek. Aanvang van dit onderwerp op de agenda is 20.30 uur. Locatie: gemeentehuis Wageningen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Dat zijn ook niet veel woningen. Wageningen wil 3000 woningen realiseren voor 2030. Dan denk je toch eerder aan appartementen /flats dan aan vrijstaande huizen.