Kennisveiligheid: wel scherper op risico’s, geen ‘Chinezen-ban’

Tweede Kamer wil wel scherpere risico-analyses, maar verwerpt Forum-motie over Chinese onderzoekers en studenten.
Kennisveiligheid vergt extra toezicht, vindt de Tweede Kamer. Kennisveiligheid vergt extra toezicht, vindt de Tweede Kamer, maar geen ban op Chinese studenten en onderzoekers. Foto Parker Coffman via Unsplash

Onderwijsinstellingen moeten de risico’s voor hun kennisveiligheid scherper analyseren, vindt de Tweede Kamer. Maar een motie om alle Chinese studenten en onderzoekers uit “gevoelige” kennisdomeinen te weren, haalde woensdag geen meerderheid.

In politiek Den Haag groeit de angst dat kwaadwillende buitenlandse mogendheden misbruik maken van Nederlandse wetenschappelijke kennis. Vooral over China zijn er zorgen, bijvoorbeeld na onthullingen over hoe de TU Delft onbedoeld het Chinese leger een handje helpt of over de schimmige financiering van het inmiddels gesloten mensenrechtencentrum aan de Vrije Universiteit.

Risicovakgebieden

In februari kondigde minister Dijkgraaf aan dat de toezichtsraden van universiteiten en hogescholen moesten gaan controleren of de bindende afspraken over kennisveiligheid daadwerkelijk worden nageleefd. In juni haalde hij de teugels wat strakker aan: de naleving moest extern gecontroleerd worden en er zouden landelijke richtlijnen komen voor het toetsen van buitenlandse wetenschappers die toegang willen tot ‘risicovakgebieden’ – denk aan technische nucleaire studies.

Maar Kamerlid Hatte van der Woude (VVD) was bang dat niet alle onderwijsbestuurders voldoende doordrongen waren van het belang van kennisveiligheid. Samen met het CDA vroeg ze de minister twee weken geleden om de instellingen scherpere risicoanalyses te laten maken en die goed extern te laten controleren. Die motie werd dinsdagmiddag vrijwel unaniem aangenomen.

De motie van Forum voor Democratie om Chinese studenten en onderzoekers te weren uit alle gevoelige kennisdomeinen, eerder al afgeraden door de minister, haalde geen meerderheid. De PVV, SGP, Fractie Den Haan en BBB stemden wel voor.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.