Dit weekend in Wageningen: studentenkampioenschap wielrennen

Zondag wordt het Nederlandse Studentenkampioenschap (NSK) wielrennen gefietst op de Wageningse Berg.
Anna Lisa Nooren op de fiets. Foto Celia Lopez

Elk jaar wordt het studentenkampioenschap wielrennen in een andere studentenstad georganiseerd. Dit jaar is het de beurt aan de Wageningse wielervereniging WSWV Hellingproof. De fietsende studenten zullen zondag De Wageningse Muur ontmoeten.

Voor Wageningse fietsliefhebbers is het parcours wel bekend: de Generaal Foulkesweg omlaag, linksaf de Wilhelminaweg op, linksaf naar de Veerweg, linksaf en omhoog de Westbergweg op en dan nogmaals linksaf op de Hesselink van Suchtelenweg, waar het startpunt en de finish is. Elk rondje is 2.2 kilometer lang. Hoeveel rondjes de renners moeten fietsen, hangt af van in welke van de vijf categorieën ze deelnemen.

‘Een kleine 250 fietsliefhebbers uit heel studerend Nederland zullen zondag hun opwachting maken tijdens het kampioenschap, waar ze de route van de Wageningse Muur gaan fietsen’, vertelt Sofie van Hemmen van de organisatie. ‘Deelnemers strijden om de titel studentenkampioen van Nederland. De winnaar krijgt het roodwitblauwe shirt. Dat mag je alleen aan als je Nederlands kampioen bent. Annemiek van Vleuten (professioneel wielrenner en WUR-alumna, red.) won het NSK in 2007 op de Utrechtse Heuvelrug.’

Thuiswedstrijd

Van Hemmen zit in de organisatie en rijdt zelf niet mee deze zondag. Mede Hellingproof-lid Anna Lisa Nooren verschijnt wél aan de start. Aan de Wageningse Muur-wedstrijd heeft ze nooit meegedaan, maar ze kent het parcours. ‘Afgelopen woensdag heeft Hellingproof nog een volledige training gedaan over het parcours. Zelf kon ik hier helaas niet bij zijn, dus heb ik het de afgelopen tijd af en toe zelf gereden om toch het parcours te leren kennen.’

Nooren fietst inmiddels zo’n drie jaar en begon vorig jaar aan studentenwedstrijden mee te doen. ‘Ook aan het NSK van vorig jaar in Eindhoven. Door corona en een hersenschudding heb ik dit jaar nog geen wedstrijden kunnen rijden. Inmiddels fiets ik weer en nu het NSK hier in Wageningen is, moet ik natuurlijk wel meedoen.’

Natte bedoening

Foto Hellingproof

De weervoorspellingen fluctueren, maar de kans is groot dat het zondag behoorlijk regenachtig wordt. Dat heeft gevolgen voor de wedstrijd, zegt Nooren. ‘Het is toch anders fietsen als het nat is. Vorige week heb ik voor het eerst in lange tijd weer een ritje in de regen gemaakt. Ik ben wel blij dat ik dat nog gedaan heb, want als je altijd droog fietst, dan zijn natte wegen wel echt anders. Je remweg is langer en je hebt minder grip als je door de bocht gaat. Misschien doen sommigen hun banden wat minder vol. Ik ben benieuwd hoe voorzichtig iedereen zal zijn.’

Ondanks de kans op regen heeft Nooren er zin in. ‘Lekker om weer aan een wedstrijdje mee te doen. We gaan zien waar het schip strandt.’ 

De eerste wedstrijd begint om 10 uur ’s ochtends, de laatste om 16 uur ’s middags. ‘Iedereen is welkom om te komen kijken langs het parcours’, besluit Van Hemmen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.