De Bijbaan: Jan test drugs

Jan Heida draagt bij aan het minimaliseren van risico's voor drugsgebruik.
Foto: Jan Heida

Wie: Jan Heida
Wat: Drugs testen en spreekuur houden
Waarom: Jan draagt graag bij aan het minimaliseren van risico’s voor drugsgebruik
Uurloon: 13-16 euro, verschilt per instelling en locatie

De schoorsteen moet roken. Lenen bij Ome Duo kunnen we allemaal, maar er zijn ook studenten die hun geld op bijzondere manieren verdienen. In deze rubriek brengen we bijzondere bijbanen in beeld. Dit keer Jan Heida (27). Hij is gecertificeerd drugstester bij een testservice * in Arnhem.

‘Drugs zijn natuurlijk verboden, maar bij de testlocatie geldt een plaatselijke opiumontheffing. We mogen daar middelen hebben, onder strikte voorwaarden. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt met autoriteiten en de testers hebben een training gevolgd en moeten gekwalificeerd zijn. Als wij tabletten niet herkennen, sturen we ze naar een lab. We testen duizenden samples per jaar, met grote pieken bij oud en nieuw, koningsdag en het Amsterdam Dance Event.

‘Als gebruikers iets komen inleveren om te testen, gaan we het gesprek met ze aan. Kent de gebruiker de risico’s? Als ik die vraag stel, is het antwoord vaak: ‘…joaah.’ Maar dan vraag ik door: noem eens drie risico’s? Soms blijft het dan stil. Dan geven wij voorlichting over het middel. Zo proberen we risico’s te minimaliseren. Als we inschatten dat het om een kwetsbaar persoon gaat met mogelijk een verslaving, geven we ook voorlichting over verslavingszorg. Die zorg zit in hetzelfde gebouw. We proberen voor hen de drempel zo laag mogelijk te maken. We hebben nóg een functie: we monitoren de drugsmarkt. Met alle testcentra in Nederland krijgen we een aardig beeld van trends. Welke middelen in opkomst zijn en of er gevaarlijk vervuilde producten in omloop zijn.

‘Via de testservice ben ik terecht gekomen bij Unity. Dat is een landelijk netwerk van jongeren dat open-minded voorlichting en informatie geeft over alcohol en drugs. We staan vaak op feesten en festivals. We krijgen vaak positieve reacties. Ik denk dat wanneer je de risico’s beperkt, je ze meer aanvaardbaar kan maken. De grens tussen wat verboden is en wat niet, is soms lastig uit te leggen. Het zijn allemaal moleculen die iets doen.’

*Dit testpunt is onderdeel van het netwerk Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). Gebruikers kunnen hier drugs inleveren en laten testen op samenstelling en dosering.

Ben jij of ken jij iemand met een bijzondere bijbaan of zomerbaan? Stuur een mailtje naar steven.snijders@wur.nl

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.