Column Guido Camps: Stikstof

'De normaal vrij gezapige zomer was nu gevuld met heftige protesten.'

Een hoop veranderingen gedurende de laatste weken. Een ‘normale’ start voor studenten, met introducties, colleges en een goed gevulde campus. Een nieuwe bestuursvoorzitter. Een opening van het academische jaar over de grenzen van onze planeet, in een nieuw geopend gebouw. Heerlijk dat het jaar weer is begonnen, en welkom aan alle nieuwe eerstejaars, en eigenlijk ook een hernieuwd welkom aan onze tweede en derdejaars voor, hopelijk, een normaal academisch jaar.

Een laatste verandering was dat de normaal vrij rustige en gezapige zomer in Nederland nu gevuld was met heftige protesten. Stikstof was het zomerse toverwoord en in deze discussie mocht Wageningen natuurlijk niet ontbreken.

Ik las op Twitter Wageningse wetenschappers die tijdens fietstochten over de Veluwe nog slechts stervende eiken zagen; Wageningse wetenschappers die klaagden dat hun positievere stikstofbeeld in politieke slangenkuilen verdween; Wageningse wetenschappers die oplossingen presenteerden door innovaties en vertelden dat er geen dier minder hoeft worden gehouden; brieven in de krant ondertekend door Wageningse wetenschappers dat het nu echt tijd voor actie is (en niet voor meer onderzoek).

Dit is voor al onze studenten een goede les: er zijn grenzen aan wat we bereiken met wetenschap

Daarmee is dit voor al onze studenten een goede les: er zijn grenzen aan wat we bereiken met wetenschap. Wanneer je als student hoopte op de universiteit te leren hoe het nu echt zit, dan je moet je je realiseren dat diegene die je vertelt hoe ‘het echt zit’ vooral vertelt hoe het ‘volgens hem of haar echt zit’. Ook wetenschappers uit Wageningen die er allemaal voor hebben doorgeleerd, houden er veel verschillende interpretaties op na. Hopelijk vinden jullie op de universiteit wellicht niet kant-en-klare antwoorden, maar wel de mogelijkheden om je eigen antwoord op de grote vragen te vormen.

Mocht je een goed antwoord hebben gevonden op de stikstofcrisis, let me know, want deze Wageningse wetenschapper weet het niet meer.

Guido Camps (38) is dierenarts en onderzoeker bij Humane Voeding en OnePlanet. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.