Sportbeurs voor Esma Staal en Sofie Dokter

Na een coronapauze zijn vandaag twee Niels Smith-sportbeurzen uitgereikt.
Esma Staal (links) en Sofie Dokter. Foto Guy Ackermans

Tijdens een bijeenkomst in Omnia kregen de beide jonge talenten de cheque van 1500 euro overhandigd. Het gaat om zevenkampster Sofie Dokter en handbalster Esma Staal. De jury koos hen uit tien aanvragen. De beurs is bedoeld om jonge topsportende WUR-studenten een steuntje in de rug te geven.

Handbalster Esma Staal (20) speelt eredivisie bij VZV in het Noord-Hollandse dorpje ’t Veld. Met haar team komt ze ook uit in Europese wedstrijden. Staal maakt deel uit van Jong Oranje (onder twintig). De Groningse Sofie Dokter (19) won dit jaar goud op het Nederlands kampioenschap zevenkamp en kwam deze zomer uit op het Europees kampioenschap, waar ze verdienstelijk 13de werd. 

Topniveau

Gegadigden voor de de beurs kunnen zichzelf aanmelden. Bij WUR studeren op dit moment 29 topsporters. Twintig van hen hebben een NOC*NSF-status. De overige negen krijgen wel ondersteuning van NOC*NSF, maar geen geld. Zij presteren wel op (inter)nationaal topniveau, maar doen dat in niet-olympische sporten als skyrunning, honkbal of marathonschaatsen.  

Oud-winnaars

Het Sportfonds Niels Smith is in 2010 opgericht en opgedragen aan de op 15-jarige leeftijd overleden zoon van WUR-alumnus Marianne Remmers. Sinds 2011 hebben jaarlijks een of twee jonge talenten de beurs ontvangen. Vorig jaar werd vanwege corona geen beurs toegekend: doordat sommige competities stil lagen, kon geen eerlijke afweging van prestaties plaatsvinden. Dokter en Staal zijn de 16de en 17de bursalen.

Onder de oud-winnaars bevinden zich wielrenner Jan-Willem van Schip en zevenkampster Emma Oosterwegel. In de jury zaten dit jaar voor het eerst oud-winnaars. Het gaat om Dieuwertje de Wagenaar (dans, 2014) en Krijn Schetters (judo, 2014).

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.