Update: fietsen voor meer regeneratieve landbouw

Tweetal wil laten zien hoe duurzame landbouw werkt die land niet uitput maar juist verbetert.
Onderweg in Griekenland. Eigen foto

Aisha Hassan en Lukas Paltanavičius – begin dit jaar afgestudeerd – fietsen van Wageningen naar Tanzania. Onderweg bezoeken ze duurzame boerderijen en maken daar video’s over. Het eerste deel van de reis zit erop: we spraken Hassan tijdens een korte adempauze in Jordanië.

Hassen en Paltanavičius startten hun reis in mei dit jaar, en hebben tot nu toe negen landen doorkruist: Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Bosnië, Montenegro, Albanië en Griekenland. Ook bezochten ze vijf boerderijen die zich bezighouden met regeneratieve landbouw, duurzame landbouw die het land niet uitput maar juist verbetert. Wat dat precies inhoudt, verschilt per plek. Daarom filmen ze hoe het eraan toegaat bij elk bedrijf, om er niet alleen zelf van te leren, maar ook de wereld te laten zien wat er mogelijk is in verschillende klimaten. 

Hoe gaat de reis tot nu toe?

‘Goed! Het is een beetje surrealistisch om ineens in Amman te zijn. We wilden niet door Syrië fietsen en moesten dus over zee of door de lucht naar Jordanië. Helaas gaan er alleen vrachtschepen, dat werd vliegen. Dat betekent: fietsen helemaal uit elkaar halen, in een doos stoppen, en hier weer in elkaar zetten. Het is hier nu 45 graden, vanaf morgen gaat het wat afkoelen en willen we weer op de fiets stappen.’

Op bezoek bij Sky News Arabia voor een item over de fietstocht.

Hoe ziet de volgende etappe eruit?

‘In Jordanië bezoeken we drie boerderijen. Daarna steken we de grens over naar Egypte. De problemen waar boeren in Europa tegenaan lopen zijn heel anders; ik ben erg benieuwd hoe ze hier omgaan met de enorme droogte bijvoorbeeld. De gevolgen van klimaatverandering zijn hier al duidelijker zichtbaar dan in het noorden.’

Welke boerderijen komen in aanmerking voor een bezoek?

‘Die selectie is niet altijd makkelijk. Niet elke boerderij die zich bezighoudt met regeneratieve landbouw noemt dat ook zo. De term is nogal nieuw namelijk. De praktijken waar boeren zich mee bezighouden niet, die bestaan al eeuwen. Al in Nederland zijn we begonnen met netwerken om die boerderijen te vinden, we hebben veel gehad aan de tips van Melle Leenstra, de agricultural counselor van Jordanië en Egypte.’

Vinden jullie het nog steeds leuk om te fietsen?

‘Jazeker! Dat moet ook wel. We hebben al zoveel leuke mensen ontmoet, mensen boden ons eten en drinken aan, nodigden ons thuis uit. Soms was het heel zwaar en wisten we niet meer waarom we het deden. En hier zal het ook lastig worden, het is verschrikkelijk heet. Dat is wel een beetje eng hoor. Kunnen we genoeg water meenemen? Gelukkig hebben we geen haast. We hebben tien maanden uitgetrokken voor deze reis maar als het een jaar wordt, is dat ook geen ramp. We blijven regelmatig langer dan gepland bij de boerderijen onderweg, omdat er zoveel te vertellen is, en we dat graag aan de wereld willen laten zien. Dat motiveert ons op de moeilijke dagen: we doen dit niet alleen voor onszelf, we hebben een missie.’

Op de hoogte blijven? Check www.cycletofarms.com or instagram: @cycletofarms.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.