7000 Kilometer fietsen voor regeneratieve landbouw

‘Over 10 maanden willen we finishen in Tanzania.’
Aisha Hassan en Lukas Paltanavicius. Foto Roel Riphagen

Tekst Susan van Weperen

Om regeneratieve landbouw beter te begrijpen en te promoten, stapten de net-afgestudeerde Aisha Hassan en Lukas Paltanavicius begin deze week in Wageningen op de fiets. De 7000 kilometer lange tocht eindigt in Tanzania.

‘Over tien maanden willen we tien boerderijen bezocht hebben die aan regeneratieve landbouw doen en over deze boerderijen willen we tien mini-documentaires gemaakt hebben’, vertelt Paltanavicius (28, Biobased Sciences).
De videoapparatuur gaat mee op de fiets. De mini-documentaires moeten de boeren een stem geven. ‘We willen het perspectief van de boeren laten zien en leren van hoe zij een boerenbedrijf runnen.’

Als we boeren en hun problemen beter begrijpen, kan het beleid om de transitie naar duurzame landbouw te bewerkstelligen daar beter op worden afgestemd’, legt Hassan (28, International Development Studies) uit. ‘Heel veel problemen in ons huidige voedselsysteem komen voort uit hoe we ons voedsel verbouwen, wat we eten en hoe we de grond bewerken. Daarom is het belangrijk de mogelijkheden van regeneratieve landbouw beter in kaart te brengen. Met alle mini-documentaires die we gaan maken, hopen we een dialoog over regeneratieve landbouw te starten tussen de EU, het Midden-Oosten en Afrika.

Slakken zien meer

‘Alle goede dingen komen langzaam, zeggen ze in Nederland’, aldus Paltanavicius die oorspronkelijk uit Litouwen komt. ‘Op de fiets kunnen we alles goed waarnemen en hebben we de tijd om het landschap te zien veranderen en om in contact te komen met anderen.’ Hassan: ‘Je wordt een soort van kleine slak. Mijn fiets is nu mijn huis, dat is leuk maar brengt ook veel onzekerheden met zich mee. Maar het is vooral een groot avontuur, als we het nu niet doen, wanneer dan wel?’

Paltanavicius en Hassan betalen hun reis van hun spaargeld en van donaties. Op hun website houden ze bij wat ze nodig hebben, waar ze het geld aan uitgeven en hoeveel geld ze hebben (Gear & Budget). Op de site staan ook blogs en alle informatie over de route en de reis. Ook te volgen via Instagram@cycletofarms.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.