‘We stellen geen opnamen van colleges meer beschikbaar’

Statistiekdocenten willen ‘de gewoonte om naar campus te komen’ graag terugbrengen.
Collegezaal Collegezaal in Aurora. Foto Guy Ackermans

Het gaat om de eerstejaarsvakken Statistiek 1 en 2. De beslissing werd genomen door de gehele docentenpoule, vertelt docent Carolien de Kovel. ‘Voor speciale gevallen kunnen altijd uitzonderingen worden gemaakt.’

Na de coronalockdowns kwamen er minder studenten naar de statistiekcolleges dan daarvoor, vertelt De Kovel. ‘In periode 4 van vorig collegejaar hadden we dagen waarop we twee colleges gaven die ook live werden gestreamd omdat er nog veel coronagevallen waren. Voor de practica die meteen aansloten op het college was vervolgens steeds een deel van de studenten tien minuten te laat. Wat bleek? Die zaten thuis de stream van het college te kijken en kwamen alleen naar campus voor het practicum. Dat vonden wij zulk raar en onwenselijk gedrag, dat wil je niet in de academische wereld. Je wilt dat studenten aanwezig zijn, vragen stellen aan docenten en in de pauzes met elkaar en met de docenten kletsen.’

Ook waren er studenten die de verplichte practica oversloegen. ‘Die wilden het dan later even inhalen’, zegt De Kovel. ‘Jongens, zo werkt het niet, dat zijn niet de regels van het sociale spel. Kom naar de campus, wees aanwezig, praat met elkaar; dát is normaal. Dat is van belang voor de persoonlijke, academische en sociale ontwikkeling van studenten.’

Radboud

Eerder dit jaar verscheen het nieuws dat de Radboud Universiteit in Nijmegen studenten wil dwingen om naar de campus te komen door geen online onderwijs meer aan te bieden. ‘Docenten mogen daar van afwijken als ze denken dat het wat toevoegt, maar het algemene beleid is om het niet meer te doen’, vertelt De Kovel.

De gedachte dat studenten vanzelf wel weer naar de campus komen als de colleges maar interessant genoeg zijn, vindt De Kovel te kort door de bocht. ‘De gewoonte om naar de campus te gaan is verdwenen in de loop der tijd. Voor de duidelijkheid, je hoeft als student niet naar de colleges te komen als je denkt dat je het niet nodig hebt. Maar dat is iets anders dan niet meer naar de campus komen omdat het toch wel online komt.’

Extra aandacht

Daarnaast lijken vaak juist die studenten thuis te blijven die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. ‘Statistiek is best een struikelvak. Zo’n 70 procent van de studenten haalt het in één keer, maar de anderen doen er vaak drie, vier of vijf keer over. En wij hebben de indruk dat juist die groep liever thuisblijft, terwijl het voor hen juist belangrijk is om aanwezig te zijn. Dan kun je als docent meekijken over de schouder en vragen: lukt het allemaal?’

Met de beslissing om de opnamen van colleges niet te delen, keren Statistiek 1 en 2 terug naar de gang van zaken vóór corona. ‘Toen werden er ook geen opnamen online gedeeld’, aldus De Kovel.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. En met dank aan de combinatie kamernood en OV stakingen hebben we deze periode de nodige bijzondere gevallen. Helaas heeft ons dat in onze vakken genoopt om meer opnames ter beschikking te stellen dan we van plan waren.