AID voor het eerst volledig vegetarisch

Vorig jaar stond er nog een flexitarisch dieet op het menu.
Foto Roelof Kleis

Nu de AID (Annual Introduction Days) steeds dichterbij komt, zijn de studenten in het bestuur druk bezig om de puntjes op de ‘i’ te zetten. Ze hebben een jaar lang nagedacht over hoe het anders kan dan voorgaande edities.

Studenten Job Esink en Joris Krol van het AID-bestuur dat de dagen dit jaar organiseert, blikken vooruit op de introductiedagen, die over drie weken alweer bijna beginnen. ‘We hebben een jaar lang bedacht wat we anders willen doen dan onze voorgangers’, vertelt Esink. ‘Dat moeten we nu goed overbrengen op de vrijwilligers, zodat ook de mensen die al jaren meelopen precies weten hoe wij het voor ons zien.’

Eén van de dingen die anders is, is dat het eten tijdens de AID dit jaar volledig vegetarisch is, vertelt Esink. ‘Vorig jaar was vegetarisch al de standaard maar kon je ook nog kiezen voor een flexitarisch dieet. Het viel ons op dat introductieweken in veel andere steden al vegetarisch zijn. Dat gaan wij dus ook doen.’ Krol vult hem aan: ‘We gaan geen vlees aanbieden, maar we verbieden het natuurlijk niet. Je kan uiteraard gewoon een broodje ham smeren en opeten.’

Deze AID is er ook meer aandacht voor sociale veiligheid. Krol: ‘Bij verschillende activiteiten is er een escape room over dit thema. En we beginnen de filmavond met een filmpje over consent, dus toestemming vragen voordat je iemand bijvoorbeeld aanraakt. Ook in de mentortraining is er extra aandacht voor sociale veiligheid.’

Job Esink (links en mét Spot On-beker, het AID-thema van dit jaar) en Joris Krol van het AID-bestuur. Foto Luuk Zegers

Biergarten

Op vrijdag 19 augustus gaat de AID van start. Van oudsher begint het met een openingsfeest of -festival, maar ook hier kiest het bestuur voor een andere insteek, vertelt Krol. ‘We maken er een soort Biergarten van op een festivalterrein, waar je elkaar rustig kan leren kennen tijdens een borrel.’ Geen groot bombastisch feest dus. Daar is bewust voor gekozen, vertelt Esink. ‘Op de eerste avond is het vaak nog een beetje onwennig. Je kent elkaar niet, je hebt veel eerste indrukken gehad. Wij vinden dat een gezellige borrel daar beter bij past. Die duurt tot 23.00 uur. Daarna kunnen de AID-lopers die moe zijn van alle indrukken hun bed inkruipen, terwijl de feestbeesten de nacht voort kunnen zetten bij verenigingen.’

Ook de Crazy 88, waarbij groepjes door het centrum lopen en 88 willekeurige opdrachten uitvoeren, wordt anders. ‘Het begint zaterdagochtend met een stormbaan op de Generaal Foulkesweg’, vertelt Krol enthousiast. ‘AID-lopers doen die stormbaan, die eindigt bij SSR-W. Vanaf daar begint wat vroeger de Crazy 88 was, maar dan niet perse met 88 opdrachten. Maar je gaat nog wel de stad verkennen.’

Kroegavond

Maandagavond wordt kroegavond. De groepjes kunnen tussen 20.00 en 23.00 uur kennismaken met de lokale horeca. Vanaf 23.00 uur zijn de AID-lopers welkom bij de studentenverenigingen. ‘Zo kun je zien hoe een kroegavond eruit ziet’, vertelt Krol. Esink: ‘Niet perse keihard feesten, maar gewoon lekker borrelen en goede gesprekken.’ 

Op woensdag 24 augustus wordt de AID afgesloten met een festival. Ook studenten die niet aan de AID meedoen kunnen daar een kaartje voor kopen. Kaartjes kosten 7,50 euro, muntjes voor drank kosten 1,65 euro. Krol: ‘AID-lopers mogen uiteraard gratis naar binnen.’

Enthousiaste vrijwilligers

Studenten die nog als vrijwilliger aan de slag willen tijdens de AID, hebben pech, vertelt Krol. ‘Er is dit jaar zeker geen gebrek aan vrijwilligers. Veel studenten zijn enthousiast om mee te helpen.’ Esink: ‘We hebben de inschrijving dus maar vast dichtgegooid, anders werd het te veel.’

De inschrijvingen voor de AID zijn nog geopend tot 29 juli. ‘We zitten nu rond de tweeduizend AID-lopers’, vertelt Krol. ‘We verwachten nog een eindspurt, waarmee we uit zouden komen op zo’n 2200 lopers.’ Vorig jaar waren dat er nog zo’n 2400, maar toen was er de hele zomer ook niks te doen geweest qua festivals vanwege corona, zegt Krol. ‘Veel mensen gingen toen ook niet op vakantie. De AID was het eerste feestje van de zomer. Dit jaar is dat natuurlijk helemaal anders.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.