Strategisch advies van studentenconsultants

Sinds kort heeft Wageningen een eigen vestiging van studentenconsultancybureau De Kleine Consultant.
Vergadering. Foto Circe van der Heijden

Eerder deden Wageningse studenten mee aan consultancy-projecten in andere steden zoals Nijmegen. Wageningen is de alweer negende vestiging van De Kleine Consultant (DKC). ‘We geven advies geven aan organisaties die de grote consultancybureaus van de Zuidas niet kunnen betalen.’

Bachelorstudent Biotechnologie Yorick van der Heiden is bestuurder van de Wageningse vestiging. Het concept van DKC is simpel, aldus Van der Heiden. ‘We zijn een non-profit studentenconsultancybureau waar studenten op vrijwillige basis strategisch advies geven aan organisaties en instanties die de grote consultancybureaus van de Zuidas niet kunnen betalen. Denk aan kleinere ondernemingen, goede doelen en start-ups. Dit doen we voor een voor hen betaalbare prijs—als nonprofit maken we geen winst. Elk jaar zijn er drie projectrondes die tien weken duren. Je werkt in projectgroepen van vier tot zes studenten. Tijdens zo’n ronde ga je drie keer langs bij de klant. Eerst kennismaken, halverwege het project doe je een tussenpresentatie en aan het eind van de rit geef je het uiteindelijke advies.’

Ontwikkeling

Studenten hoeven nog geen ervaring met consultancy te hebben om bij DKC aan de slag te gaan, vertelt Van der Heiden. ‘Aan het begin krijg je training zodat je goed voorbereid je eerste project ingaat. En ook tijdens de rest van je tijd bij DKC staat ontwikkeling centraal.’ Zo kunnen de studentenconsultants elke ronde een andere functie bekleden. ‘Je begint als consultant, daarna kun je projectmanager worden, of bijvoorbeeld director—bestuurder van een vestiging. DKC-projectteams krijgen professionele coaching van grote strategische consultancykantoren. Dat helpt ons om de kwaliteit van onze projecten hoog te houden en voor die kantoren zijn wij een waardevolle talentpool.’

Foto Circe van der Heijden

Pakketkluizen

De eerste opdracht van DKC Wageningen was voor De Buren, een fabrikant in onbemande pakketkluizen, vertelt Van der Heiden. ‘Zij willen marktleider worden en blijven. Deze pakketkluizen, waarbij je een pakketje af kunt halen wanneer het jou uitkomt, zonder dat er een ander persoon aan te pas komt, zijn zeker door de coronacrisis enorm in populariteit toegenomen.’ Wij hebben een advies uitgebracht op het gebied van productpositionering en groeistrategie.’ Halverwege september gaan er weer twee projecten van start. ‘Voor een tech-bedrijf dat zijn impact op het milieu wil verminderen en voor een producent die een duurzaam product wil gaan verbouwen.’

Is het eigenlijk mogelijk om een consultancy-project te combineren met studeren? Ja en nee, zegt Van der Heiden. ‘We verwachten een redelijke inzet, je bent al gauw tien tot vijftien uur per week bezig met een project. Als je niet zo’n druk rooster hebt, kan het wel, maar sommige van onze consultants kiezen ervoor om even een vak minder te volgen.’

Diversifiëren

Van der Heiden vindt het ‘mooi dat het gelukt is’ om DKC Wageningen officieel van start te laten gaan. ‘Een jaar geleden gingen de eerste Wageningse studenten consultancyprojecten doen bij DKC Nijmegen. Afgelopen januari, februari en maart heb ik dat zelf ook gedaan, samen met drie anderen. Dat beviel goed en zo is het balletje gaan rollen. In april zijn we afgesplitst van Nijmegen en begonnen we aan het eerste project van onze eigen vestiging. Een week voor de zomervakantie zijn we langs de notaris geweest om het officieel te maken. Het vuurtje gaat nu al aardig rond.’

Wel valt het hem op dat het vooralsnog voornamelijk studenten Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen zijn die interesse tonen om mee te doen aan consultancyprojecten. Hij hoopt dat ook studenten van andere studierichtingen welkom te heten. ‘Bij DKC gaat het erom dat je het mooi vindt om aan de slag te gaan met grote strategische vraagstukken. Of je nou Moleculaire Levenswetenschappen studeert of Dierwetenschappen, maakt daarvoor niet uit.’

Groepsuitje naar de wijngaard op de Wageningse Berg. Foto De Kleine Consultant Wageningen

De Kleine Consultant Wageningen is bereikbaar op wageningen@dekleineconsultant.nl.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.