Column Guido Camps: Vriendelijke bedankt

‘Als bedankje krijgen gasten nu een formulier waarop ze reiskosten kunnen invullen.’

Als docent wil je dat onderwijs voor studenten leuk is, maar ook nuttig: dat het aansluit bij de praktijk. Om dat laatste te kunnen doen, is het goed met studenten de campus af te gaan of ‘buiten’ naar binnen halen, de collegezalen in.

Voor mijn vak HNH-52306 Quantified Self: Monitoring Physiology and Behaviour had ik onlangs zo’n ‘buitendag’ georganiseerd. De studenten kregen eerst een college over het bouwen van apps door een ontwerper uit de praktijk. Vervolgens was er een Food Informatics-onderzoeker die een practicum begeleidde waarin studenten zelf een hartslagmeter mochten bouwen. Daarna liepen we vanuit Orion naar Plus Ultra II voor een rondleiding bij het OnePlanet Research Center waar we de nieuwste sensor- en health-technologieën te zien kregen die ze daar ontwikkelen.

Als bedankje krijgen gasten een formulier waarop ze hun reiskosten kunnen invullen

Eerder dit jaar heb ik een voedingsjournalist uitgenodigd om aan voedingsstudenten te vertellen hoe een verhaal in de krant belandt. Meestal vinden mensen die ik benader het erg leuk om hun kennis met studenten te delen.

Maar waar ik tegenaan loop, is dat ik het soms moeilijk vind om deze gastsprekers op een goede manier te bedanken. Als universitair medewerker wil je stimuleren dat externen college komen geven en je wilt daarom een goede gastheer/vrouw zijn. Gastsprekers moeten tijd vrijmaken, naar de campus komen, een college voorbereiden. En als bedankje krijgen ze dan een formulier waarop ze hun reiskosten kunnen invullen.

Met ons nieuwe dialogue center Omnia willen we ons openstellen voor andere perspectieven. Sprekers van buiten helpen daarbij door onze studenten vanuit verschillende invalshoeken kennis te laten maken met de wereld buiten de collegezalen. Laten we deze gastsprekers daarvoor dan ook netjes bedanken. Laten we als WUR investeren in een mooi bedankpakket van lokale ondernemers en een ruimhartige vergoeding. Laten we onze status eer aan doen: Wageningen, de beste universiteit van Nederland. Ook voor gastsprekers.

Guido Camps (38) is dierenarts en onderzoeker bij Humane Voeding en OnePlanet. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.