5 tips: zo vind je een stageplek

Experts en ervaringsdeskundigen helpen je bij het vinden van de ideale stage.
Tekst: Luuk Zegers, met medewerking van Katerina Mouka | Illustratie: Ilja Bouwknegt

Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk en krijg je de kans om wat je geleerd hebt in de praktijk te brengen. Maar hoe vind je een goede stageplek? Vijf tips van experts en ervaringsdeskundigen.

Tip 1: Weet wat je wilt

‘Sommige studenten weten al duidelijk welke kant ze op willen,’ vertelt Astrid van Noordenburg, hoofd van Student Career Services, ‘maar de meesten niet.’ Om uit te vinden wat bij je past, kun je nagaan welke vakken je interessant vindt en of er dingen zijn waar je van kleins af aan al interesse in hebt. Van Noordenburg: ‘Waar krijg je energie van? Voor wat voor soort stage wil je elke ochtend uit bed komen?’ Geen idee? ‘Maak een afspraak met onze career coach om dat samen uit te zoeken.’

Marco Santagiuliana, hoofd wetenschap bij de Vegetarische Slager, heeft al veel stagiairs begeleid. ‘Natuurlijk verwachten wij dat onze stagiairs wat technische skills hebben, maar de belangrijkste eigenschap in een stagiair is enthousiasme. Dat een student de drive heeft om er alles uit te halen. Mijn advies: zoek uit waar jij die drive voor hebt.’

Tip 2: Weet wat je kan

Als je weet wat je wilt, is het tijd om na te gaan wat jij als stagiair te bieden hebt. Van Noordenburg: ‘Dat gaat niet alleen om technische skills, maar ook om soft skills: hoe werk je samen met collega’s, heb je oog voor detail, heb je probleemoplossend vermogen? Kortom: welke vaardigheden heb je al ontwikkeld en welke skills wil je verder ontwikkelen tijdens een stage?’

‘Waar je sterktes en zwaktes liggen, ontdek je vaak tijdens groepswerk, ACT-projecten en de thesis’, zegt student Minori Arisaka. ‘Hoe goed kun je samenwerken en hoe ga je om met feedback geven en krijgen?’ Zelf vond Arisaka een stageplek die aansloot bij haar thesisonderwerp. ‘Zo kon ik laten zien dat ik al enige ervaring had op dat gebied. Ik denk dat dat kan helpen om te worden aangenomen.’

Je hoeft niet alles al te kunnen

Tegelijkertijd hoef je ook niet alles al te kunnen, zegt stagebegeleider Santagiuliana van de Vegetarische Slager. ‘In onze sector is alles nieuw. Er lopen geen experts rond met twintig jaar ervaring. Natuurlijk is het goed om al wat vaardigheden te hebben in bijvoorbeeld microbiologie, als je stage gaat lopen in die richting. Maar het is belangrijker dat je een wetenschappelijke benadering hebt.’

Tip 3: Zoek op gebaande…

Dan is het tijd om te gaan zoeken, maar hoe doe je dat eigenlijk? Daarvoor zijn meerdere manieren. Zo wijst Van Noordenberg op het WUR Career Platform waar zo’n 430 bedrijven stageplekken aanbieden. ‘Bedrijven benaderen ons met stages en banen. Er zijn altijd wel zo’n 70 stageplekken beschikbaar. Als je er zelf niet uitkomt, kun je Career Support inschakelen om te helpen zoeken.’

Iedere opleiding heeft bovendien stagecoördinatoren die kunnen helpen. ‘Zij hebben goed zicht op de mogelijkheden binnen jouw veld’, zegt Van Noordenburg.

Tip 4: …en ongebaande paden

Behalve die ‘gebaande paden’, kun je ook op andere manieren een stageplek vinden. Eigenlijk komt dat neer op één woord: netwerken. ‘Praat met vrienden, verenigingsgenoten en medestudenten over hun stageplekken’, zegt Van Noordenburg. ‘Dat kan helpen om uit te vinden welke kant je op wilt én je kan erachter komen hoe zij aan hun plek zijn gekomen. En is er een bepaald vak dat je écht interessant vindt? Spreek dan de docent aan, zij hebben soms ook lijntjes.’

Als het gaat om netwerken en carrières, kun je eigenlijk niet om LinkedIn heen, vervolgt Van Noordenberg. ‘Daar kun je zien wie al stage hebben gelopen bij een bedrijf, wie er werken, enzovoort. Die mensen kun je een berichtje sturen om naar hun stage-ervaringen te vragen. Misschien kunnen ze je wel doorverwijzen naar hun stagecoördinator.’

Heb je een specifiek bedrijf op het oog, dan is het slim om op de website van dat bedrijf te kijken naar vacatures, adviseert Santagiuliana. ‘Daar staan meestal ook contactgegevens bij; vraag of je de huidige of vorige stagiairs een keer mag spreken.’ Dat kan ook handig zijn als er géén vacatures zichtbaar zijn. ‘Als de perfecte gemotiveerde student ons benadert op een moment dat er geen stageplekken zijn, maar wij zien die student wel zitten, dan kunnen we altijd iets regelen.’

Als de perfecte gemotiveerde student ons benadert, kunnen we altijd iets regelen

Tip 5: Bereid je voor op het gesprek

Uitgenodigd voor een gesprek? Een goede voorbereiding kan het verschil maken tussen wel of niet worden aangenomen. Santagiuliana: ‘De beste sollicitaties zijn wanneer een student overduidelijk bewust voor dit bedrijf kiest. Je merkt dan al na een paar zinnen dat ze zich supergoed hebben voorbereid: ze kennen het bedrijf, de trends in de markt, enzovoort. Ze zijn hier niet omdat dat nou eenmaal moet om de opleiding te halen, maar omdat ze hier écht willen zijn.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.