Pioniers en tegenpolen op conferentie over ‘Voedsel Anders’

Tweedaagse conferentie in Orion over alternatief landbouw- en voedselsysteem.
Grocery stall ‘Voedsel Anders’ gaat over de overgang naar een ander landbouw- en voedselsysteem. Foto Scott Warman / Unsplash

Vrijdag en zaterdag is Orion dé plek om ervaringen en ideeën uit te wisselen over een nieuw systeem voor landbouw en voedsel. Het is de plaats van handeling van de Voedsel Anders Conferentie, waarvan WUR dit jaar gastheer is.

Voedsel Anders bestaat uit boeren- en maatschappelijke organisaties die de overgang bepleiten van de geïndustrialiseerde, gemondialiseerde landbouw naar een aanpak die duurzamer, rechtvaardiger en democratischer is.

Op de lange lijst van workshops – meer dan vijftig – zijn bekende namen te vinden. Johan Vollenbroek van MOBilisation for the Environment bijvoorbeeld, die destijds met succes de legitimiteit van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) ter discussie stelde bij de Raad van State. Hij gaat over de stikstofproblematiek in debat met Geesje Rotgers van AgriFacts, een onderzoeksplatform met wortels in de agrarische lobby.

EU-invloed

Ook present tijdens de conferentie is WUR-bestuurskundig onderzoeker Jeroen Candel, die recent in de Volkskrant scherpe kritiek uitte op de door de agro-industrie gefinancierde ‘twijfelbrigades’. Candel is een van de gesprekspartners bij een workshop over de invloed van het EU-handelsbeleid en landbouwbeleid op de mondiale voedselcrisis en de klimaat-, stikstof- en biodiversiteitscrises.

Naast Candel zijn er nog meer WUR-betrokkenen die inhoudelijk bijdragen aan de conferentie, zoals Arnold van der Valk (emeritus hoogleraar landgebruiksplanning), agro-ecoloog Esther Hofkamp en agrosysteem-onderzoekers Jan Hassink en Margriet Goris.

De organisatie verwacht ruim driehonderd deelnemers, naar eigen zeggen ‘een bonte mix van boeren, activisten, studenten, consumenten, ondernemers, wetenschappers en beleidsmakers die stappen willen zetten naar een nieuw systeem van landbouw en voedsel’. De conferentie wordt vrijdagavond ceremonieel geopend door rector magnificus Arthur Mol.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.