Weer Wat Wijzer: Kan water bederven?

Op een flesje water staat een houdbaarheidsdatum. Kan water eigenlijk bederven?
Illustratie Marly Hendricks

Bacteriën en schimmels hebben twee dingen nodig om te groeien: voedsel en water. ‘In schoon water zitten geen suikers of andere voedingsstoffen waar ze op kunnen groeien en zolang de dop erop zit komen ze er ook niet in’, zegt Marcel Zwietering, hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie. ‘Dus dan bederft het water niet.’ Die houdbaarheidsdatum staat erop omdat het wettelijk verplicht is, maar ook daarna kun je de inhoud veilig drinken: ‘Mogelijk gaat de kwaliteit van producten wat achteruit, maar bij puur water zal er niets gebeuren.’

En die flesjes en doppers waar we de hele dag uit drinken? ‘Bij elke slok die je neemt, vloeit altijd wat speeksel met daarin wat eten en bacteriën uit je mond terug in het flesje. Als je een flesje hergebruikt dan wemelt het al snel van de bacteriën’, vertelt Zwietering. ‘Uit een onderzoekje van een voormalige WUR-medewerker bleek dat het water uit enkele hergebruikte flesjes officieel niet geschikt was als drinkwater voor koeien, vanwege de hoge bacterieconcentraties.’ Het goede nieuws: voor ons is het niet gevaarlijk. Het zijn je eigen mondbacteriën en daar word je niet ziek van. Vind je dat toch vies klinken, dan doe je er volgens Zwietering goed aan je flesje tussendoor te wassen. ‘Met heet water is voldoende. Afwasmiddel kan ook, maar dat bevat organische stoffen waar bacteriën en schimmels op kunnen groeien, dus dan moet je het flesje wel goed naspoelen.’
Het Nederlands kraanwater is schoon, dus dat kun je veilig bewaren in een schone fles.

Als je een flesje hergebruikt dan wemelt het al snel van de bacteriën

Marcel Zwietering, hoogleraar Levensmidddelenmicrobiologie

Je kan beter geen flesjes hervullen waar sap of melk in heeft gezeten, want die bieden wel een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Die flesjes kan je wel goed schoonmaken met heet water en afwasmiddel. ‘Glas en RVS flessen zijn makkelijk schoon te houden dankzij hun gladde oppervlak’, zegt Zwietering. ‘Plastic werkt ook en is lekker licht. Er kunnen wel kleine beetjes organisch materiaal uit het plastic lekken, die een voedingsbodem kunnen vormen. Dus regelmatig verversen blijft het beste advies.’

We worden dagelijks overspoeld met soms tegenstrijdige informatie. Hoe zit het nu precies? In deze rubriek geeft een wetenschapper antwoord op jullie prangende vragen. Door te vragen word je wijzer. Durf jij ‘m te stellen? Mail: redactie@resource.nl

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.