Sleutelfiguren: Joppe Boon

‘Buschauffeur zijn is super, ja echt! Ik vind alles leuk.’
Foto Guy Ackermans

Iedereen is onmisbaar op de campus, maar niet iedereen staat dagelijks in de schijnwerpers of strijkt met de eer van het harde (team)werk. Resource brengt deze collega’s voor het voetlicht in de serie Sleutelfiguren. Dit keer Joppe Boon (36), buschauffeur van lijn C3 van Syntus tussen Ede en Wageningen.

‘Ik had zelf niet bedacht dat ik buschauffeur wilde worden. Gemeente Wageningen stelde het voor, nadat ik me twee jaar de pleuris had gesolliciteerd. Het was geen fijne tijd, ik wilde graag werken maar kreeg nergens een baan. Ik weet zeker dat dat door mijn slechthorendheid komt – mensen denken dat ik niet kan communiceren.

‘Hiervoor was ik mbo-administrateur en deed ik de boekhouding bij verschillende bedrijven, tot ik eruit werd gewerkt. Ik ga nooit meer terug naar een financiële afdeling, want buschauffeur zijn is super, ja echt! Ik vind alles leuk, vooral het contact met passagiers: gezellig kletsen als ze schuin achter me komen zitten; onder de mensen zijn.

Mijn slechthorendheid is geen probleem, want ik zie aan de lampjes als mensen eruit willen. Het is leuk dat geen dag hetzelfde is, door de mensen, de situatie op de weg, de onregelmatige diensten.

‘Het was spannend toen er een keer werd gevochten in mijn bus. Er vielen daarbij rake klappen. Ik wist even niet goed wat ik doen moest, want ik wilde me er niet mee bemoeien en ik mag passagiers ook niet aanraken. “Rustig blijven”, zei ik tegen mezelf. Ik heb de bus aan de kant gezet en via de centrale de politie gebeld. Die kwam gelukkig snel en heeft de vechters eruit gehaald.

‘Rustig blijven en me nergens mee bemoeien was ook mijn strategie met de mondkapjesplicht, anders wek je alleen maar agressie op. We hebben ook geen handhavingsplicht, wel een vervoersplicht.

Buschauffeur zijn is super, ja echt! Ik vind alles leuk

Als iemand zonder mondkapje instapte, maakte ik een digitale melding waardoor iemand van Service & Veiligheid kon komen controleren. Gelukkig zijn mensen nooit agressief tegen me geweest in de zeven jaar dat ik buschauffeur ben. Dat ligt aan mijn persoonlijkheid: ik ben altijd gezellig, vrolijk en ik doe normaal.

‘Tijdens corona reed ik soms een hele dienst met een lege bus en dat was saai. Een bus vol mensen zoals tijdens koningsdag bijvoorbeeld, is veel gezelliger. Maar ik was toch vooral blij dat ik niet thuis hoefde te zitten de afgelopen lockdowns.

‘Op de Facebookpagina Wageningen Student Plaza geef ik informatie over aangepaste dienstregelingen, omdat de communicatie vanuit Syntus beter kan, zeker voor internationale studenten. Student Plaza is ook handig als ik een pasje vind, dan kunnen mensen het bij me ophalen.’  

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.