Protest tegen tijdelijke contracten

Docentendemonstratie om een einde te maken aan de "flexcultuur" van tijdelijke contracten.
Tijdelijke contracten voor docenten zijn schering en inslag, ook bij WUR. Foto Eric Prouzet/Unsplash

Enkele tientallen docenten protesteerden donderdag in Utrecht tegen de vele tijdelijke contracten aan de Nederlandse universiteiten, om druk te zetten op de onderhandelingen over de universiteits-cao.

Dat flexprobleem speelt ook bij WUR, zegt Joshua Dijksman. Hij is universitair hoofddocent bij WUR, en als vertegenwoordiger van de vakbonden FNV, CNV, Aob, CMHF de gesprekspartner van de raad van bestuur over de Wageningse invulling van de cao, het zogenoemde ‘Lokaal overleg’. Dijksman onderstreept dat de vakbonden er al jaren op hameren een einde te maken aan de “flexcultuur” aan universiteiten, waar tijdelijke contracten voor docenten en postdocs vaak eerder regel dan uitzondering zijn.  

Vast versus flex

De huidige cao, die op 1 april afliep, bevat afspraken voor het terugdringen van tijdelijke contracten. Maar die gelden alleen voor universitair docenten, hoofddocenten en hoogleraren. De overige docenten en onderzoekers vallen erbuiten, terwijl juist die categorie vaak een tijdelijke aanstelling heeft, tonen cijfers van de Universiteiten van Nederland.

Hoogleraren blijken vrijwel allemaal in vaste dienst. Van de universitair hoofddocenten heeft landelijk gezien zo’n 5 procent een tijdelijke aanstelling (bij WUR: 6 procent). Onder universitair docenten loopt dat op tot (landelijk) 30 procent (WUR: 35 procent) en bij de docenten die alleen lesgeven tot 60 procent (WUR: 49 procent). Onder postdocs heeft een kleine 90 procent (WUR: 83 procent) een tijdelijk contract.

Cao-onderhandelingen

In Utrecht onderhandelden vakbonden en universiteiten vandaag verder over de nieuwe cao. Naar verluidt tonen de universiteiten zich wel gevoelig voor de looneis, maar zijn ze minder toeschietelijk op het punt van de tijdelijke contracten. Om daar druk op te zetten, overhandigden de demonstranten een symbolisch ‘tijdelijk contract’ aan VU-bestuurder Marcel Nollen, cao-onderhandelaar namens de universiteiten. Ook spraken ze hem toe: “If you keep exploiting us, we will fight you.”

Tekst Hoger Onderwijs Persbureau / Marieke Enter

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.