Bomen over droogte

Een weerpraatje met masterstudent Meteorology Floris Lafeber.
Beregening in de Achterhoek om de groei in het gras te houden. Foto Marieke Enter

Op een enkele plek viel zaterdag wat welkome regen, maar over het algemeen is het wederom gortdroog in Nederland. Resource belde met Floris Lafeber, masterstudent Meteorology en assistent meteoroloog bij Weeronline.

Wat is er aan de hand dat het alweer zo droog is?
‘Onze omgeving heeft al een tijdje een aaneenschakeling van hogedrukgebieden. Het zorgt ervoor dat wij rustig en droog lenteweer hebben en dat storingen vanaf de Atlantische Oceaan amper de kans krijgen om onze kant op te komen. Dat blijft voorlopig zo. In de loop van de week krijgen we even een westelijke stroming, maar na het weekend komt er alweer een nieuw hogedrukgebied aan.’

Is dat goed of slecht nieuws?
‘Dat hangt ervan af aan wie je het vraagt. Zelf vind ik het erg fijn weer, mede omdat ik momenteel in training ben voor de Nijmeegse Vierdaagse en dus veel wandelingen maak. Maar hooikoortspatiënten en boeren worden hier absoluut niet blij van. Zeker omdat het ook nog iets harder gaat waaien. Pollen verspreiden zich dan nog makkelijker en de toplaag van de bodem droogt nog sneller uit.’

Is dit stabiele voorjaarsweer niet oersaai voor een meteoroloog?
‘Valt mee! Bij Weeronline, waar ik inmiddels drieënhalf jaar werk als assistent meteoroloog, is het nu zelfs hartstikke druk: rond de eerste zomerse dag in Nederland – als de temperatuur in De Bilt boven de 25 graden komt – is er altijd volop media-aandacht. Daarnaast hebben we ook van alles te vertellen over de zonkracht, die met 5 à 6 behoorlijk hoog is nu, en Resource is niet de enige met vragen over de droogte. Verder gebeuren er over de grens bijzondere dingen. De extreme hittegolf in India en Pakistan, met temperaturen van boven de 50 graden, is echt opmerkelijk.’

Is dit jouw favoriete weer?
‘Eerlijk gezegd beleef ik mijn finest hour pas bij extreme kou. Zodra het kwik onder de -10 komt, begint mijn hart sneller te kloppen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.