Column Guido Camps: Pensioen, part 2

'Stem als je hart hebt voor een duurzaam, eerlijk en transparant pensioen.'
Tekst Guido Camps

In februari 2020 schreef ik in Resource een column over ons ABP-pensioen en hoe het pensioenbeleid ten koste gaat van jongere generaties die tegelijkertijd nauwelijks vertegenwoordigd zijn in het verantwoordingsorgaan van ABP.

Nog los van de boze mails die ik kreeg van achter de geraniums, werd de column ook gelezen door mensen uit het verantwoordingsorgaan. Na gesprekken met de Lijst voor Onafhankelijk Pensioentoezicht (LvOP), een van de zes fracties van het orgaan,  heb ik besloten om ook verantwoordelijkheid te nemen en me verkiesbaar te stellen voor de LvOP. Heb ik tijd over? Nee. Maar het is, zeker met het ingaan van het nieuwe pensioenstelsel, zo belangrijk dat er evenwichtig wordt gekeken naar de belangen van alle generaties. Iedere keer als ik twijfel of het nut heeft om me verkiesbaar te stellen, denk ik aan Joke die onder een tweet van de LvOP schreef: ‘Wie denkt er nou aan z’n pensioen als hij jong is? Veel te ver weg. Je weet niet eens of je je AOW-gerechtigde leeftijd haalt en hoe het pensioenstelsel er over 40 jaar uitziet. Ik maak me meer zorgen over mijn eigen pensioenrechten met al 10 jaar geen indexering.’

Als je bijvoorbeeld 3.500 euro bruto verdient, gaat er maandelijks ongeveer 800(!) euro van jou en WUR als werkgever naar het ABP. Elke maand 800 euro sparen voor later! Dan wil je toch dat dit netjes verdeeld en duurzaam belegd wordt? Tergend detail, van die 800 euro gaat ook nog eens 100 euro naar een regeling voor vroegpensioen, waar je als ‘jongere’ naar kunt fluiten (ook zo’n afspraak gemaakt buiten de generaties die het moeten betalen om).

Elke maand 800 euro sparen voor later! Dan wil je toch dat dit netjes verdeeld en duurzaam belegd wordt?

Ik snap dat niemand zin heeft om zich in pensioenen te verdiepen en ik doe het ook met enige reserve. Maar bewijs het ongelijk van Joke en neem in ieder geval tussen 4 en 25 april de moeite om je stem te laten horen, welke leeftijd je ook hebt. Stem op wie je wilt en als je hart hebt voor een duurzaam, eerlijk en transparant pensioen dan graag op de Lijst voor Onafhankelijk Pensioentoezicht: abp.nl/verkiezingen.

Guido Camps (38) is dierenarts en onderzoeker bij Humane Voeding en OnePlanet. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.