Groene mode: ‘Zie de schoonheid van de struggle’

Verantwoorde fashionista’s treffen elkaar bij StartHub-event ‘Green is the new black’.
StartHub’s Maaike Jansen bevraagt United Wardrobe-oprichter Sjuul Berden. Foto Marieke Enter

Ruim honderd aanmeldingen en alsnog moesten er extra stoelen aangeschoven worden. Met het evenement ‘Green is the new black: the future of fashion’ schoot StartHub Wageningen duidelijk in de roos.

Nou had het pioniersplatform ook aansprekende gasten gestrikt: Dieuwertje de Wagenaar, medeoprichter van het Circular Fashion Lab van WUR, en Sjuul Berden, medeoprichter van het inmiddels door Vinted overgenomen United Wardrobe. De rode draad van hun beider verhalen: ja, de mode-industrie begint in beweging te komen wat duurzaamheid betreft, maar er moet nog ontzéttend veel gebeuren. En er is nog meer dan genoeg te doen voor Wageningers die daar, net als De Wagenaar en Berden, ook hun missie van willen maken. Je moet er alleen wel een lange adem voor hebben, waarschuwde De Wagenaar.

Niet ontmoedigen

‘Ik had graag gezien dat de kledingindustrie een decennium geleden al volop in beweging was gekomen; dat mijn werk inmiddels overbodig zou zijn. Maar dat is nog lang niet het geval’, vertelde ze. Tegelijkertijd ziet De Wagenaar wel belangrijke verschuivingen, vooral bij de consument. ‘Dus laat je niet ontmoedigen. Je moet alleen wel de schoonheid van de struggle kunnen zien’, gaf ze de aanwezige studenten mee.

Niet elke zet hoeft een succes te zijn; het is okay om ook mislukkingen te hebben

Sjuul Berden, medeoprichter van het door Vinted overgenomen United Wardrobe

Ook Berdens zijn verhaal benadrukte het belang van volharding. Hij vertelde hoe hij het idee achter United Wardrobe – ontleend aan zijn zussen die voortdurend elkaars kleren leenden – met vallen en opstaan had uitgebouwd. Met mede-oprichters die qua persoonlijkheid (bewust!) behoorlijk anders zijn dan hijzelf. Soms op het irritante af, vertelde hij lachend. ‘Maar zo’n mix van uiteenlopende karakters wérkt wel!’

Keep going

Het succes heeft Berden niet blasé gemaakt; hij vertelde vol vuur hoe hij momenteel met United Wardrobe/Vinted een positie probeert te veroveren op de Canadese kledingmarkt. ‘Veel founders raken hun motivatie kwijt nadat hun bedrijf is overgenomen. Dat geldt niet voor mij; ik ben nog steeds gedreven om de kledingsector duurzamer te maken.’ Gevraagd naar zijn belangrijkste advies voor mensen die dezelfde aspiratie hebben, zei hij: ‘Keep on going. Als je eenmaal weet waar je naartoe wil, moet je steeds stapjes in die richting blijven nemen. Niet elke zet hoeft een succes te zijn; het is oké om ook mislukkingen te hebben. Maar keep on going. Sta niet stil.’

Een informatiemarkt met duurzame mode-ondernemers completeerde het evenement.  

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.