[no]WURries: Wageningen bubbel

'Thuisthuis doen vrienden lacherig over mijn 'idealen'. Hoe omgaan met deze mismatch?'

Open gesprekken

‘Deze kwestie laat mooi zien hoe belangrijk het is om juist buiten Wageningen over deze thema’s in gesprek te gaan. Mooi dat je dat doet, maar ik kan me goed voorstellen dat het soms vervelend is met vrienden. Benadruk vooral waarom deze idealen voor jou zo belangrijk zijn. Daar zijn je vrienden vast in geïnteresseerd. Vraag ook wat voor hen belangrijk is, maar voorkom dat ze het gevoel krijgen dat ze jouw idealen zouden moeten overnemen. Dan gaan de hakken in het zand en dat betekent het einde van zulke open gesprekken.’

Jasper van Ruijven, universitair docent Plantenecologie en Natuurbeheer

Gebruik de kennis

‘Ik ervaar dezelfde kloof tussen mensen uit mijn woonplaats en Wageningen. Ik adviseer je om anderen niet te overtuigen van jouw idealen. Luister in plaats daarvan naar wat ze te zeggen hebben en gebruik die kennis hier in Wageningen om de communicatie tussen onze bubbel en de rest van Nederland (en de wereld) te verbeteren.’     

Martijn Smakman, bachelorstudent Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning

Geduld

‘Veel mensen geven om thema’s als duurzaamheid en klimaatverandering, maar voelen zich er persoonlijk minder verantwoordelijk voor. Het is ook lastig: mensen zijn gewend aan een levensstijl met onder meer goedkoop vlees, fossiele brandstoffen en voordelige vliegtickets. De overgang naar een duurzaam systeem betekent in de praktijk vaak luxe inleveren of meer betalen. Daarom gaat die transitie langzaam, maar het gebeurt wel! Blijf positief je idealen uitdragen en besef dat het tijd kost. Zelf het goede voorbeeld geven en een goed gesprek kunnen zeker geen kwaad. Verplaats je bij dat laatste wel in je gesprekspartner en drijf het niet op de spits.’

Henrieke Bruins, brandmanager

Niet overtuigen

‘Ik ben veganist en gluten-intolerant en daarmee niet de makkelijkste tafelgenoot. Zeker thuisthuis niet, waar voor de meesten van mijn vrienden vlees het hoofdbestanddeel van de maaltijd is. Als ik ergens ga eten, vertel ik de gastvrouw of -heer wat mijn dieetwensen zijn en benadruk ik wat ik wel eet. Ik probeer nooit anderen ervan te overtuigen geen vlees meer te eten. Als iemand mij ernaar vraagt, leg ik wel uit waarom ik geen dierlijke producten eet. Ik pas diezelfde strategie toe als het gaat om onderwerpen als afval scheiden. Dat helpt niet altijd tegen belachelijk worden gemaakt, maar dat kan mij niet schelen.’

Heleen Aalderink, bachelorstudent Soil, Water, Atmosphere

Next [WUR]ry:

Heb jij advies of tips voor deze Wurrier? Of heb je zelf goede raad nodig? Mail je tips of vraag vóór 1 april naar resource@wur.nl t.a.v. noWURries.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.