Column Vincent Oostvogels: Promotieblaadje

Is Resource gewoon een bedrijfsblad? Kan het kritischer?

De laatste Jester gelezen? Je weet wel, dat studentenblad dat een paar jaar geleden is opgezet als tegenhanger van Resource. Pas lag-ie bij ons in de studentenflat op de mat. In een paginagroot artikel stond er uitgelegd hoe het komt dat Resource is verworden tot kritiekloos promotieblaadje voor WUR – in hun ogen, tenminste.

Ik ken het narratief dat Resource onvoldoende kritisch is richting WUR, maar het verhaal in The Jester was grotendeels nieuw voor mij. In 2008 zou het flink gerommeld hebben rond Resource. De raad van bestuur van WUR zou regelmatig niet blij zijn geweest met wat er werd geschreven en uiteindelijk zelfs hebben gedreigd met juridische stappen tegen een Resource-columnist. Uiteindelijk werd Resource – voorheen uitgegeven door een onafhankelijke uitgeverij – ingelijfd door de afdeling Corporate Communicatie van WUR en werd er een nieuw redactiestatuut opgesteld. The Jester citeert daaruit dat het journalistieke werk van Resource ‘niet los gezien kan worden van het belang van de universiteit als geheel’ en dat Resource ‘een onderdeel van de communicatiestrategie van WUR’ is.

Het is best lastig om te achterhalen wat er destijds precies speelde, maar dat redactiestatuut is zo te downloaden. Ik heb het gelezen en ben er wel een beetje van geschrokken. Ja, er staat óók dat Resource dient als ‘forum voor de diversiteit van meningen binnen WUR en als platform voor debat’. Maar in algemene zin ademt het document de sfeer van een bedrijf dat greep wil kunnen houden op de inhoud van zijn ‘bedrijfsblad’.

Als stukjesschrijver aan de zijlijn heb ik zelf nooit enige beperking ervaren

Nou kun je zeggen: daar is niets mis mee. Resource ís ook gewoon een bedrijfsblad. WUR betaalt, dus het is logisch dat WUR iets over de inhoud te zeggen heeft. Of je kunt zeggen: in de praktijk zal het allemaal wel meevallen. Als stukjesschrijver aan de zijlijn heb ik zelf nooit enige beperking ervaren; misschien geldt voor de redactie hetzelfde.

Toch is het een relevante discussie die The Jester hier begint. Een discussie die ons bovendien allemaal aangaat. Want wat is ‘het belang van de universiteit als geheel’?  Ja, de afdeling communicatie heeft misschien bepaalde belangen. Maar één ding is zeker: dat zijn niet automatisch ook de belangen van studenten en medewerkers.

Vincent Oostvogels (25) zit in het eerste jaar van zijn promotieonderzoek naar biodiversiteitsherstel in de melkveehouderij. Hij droomt ervan om op een dag zelf een paar koeien te kunnen houden.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.