[De Neus] Praten over ‘dialoogwildgroei’

Nieuws met een luchtje.
Foto Resource

WUR-medewerkers en studenten zijn steeds meer tijd kwijt aan gesprekken met elkaar. Dat moet stoppen, zegt actiegroep Niet Lullen Maar Poetsen (NLMP).

Voedseldialogen, landbouwdialogen, klimaatdialogen en onlangs zelfs de bitterbaldialoog. De nieuw opgerichte actiegroep NLMP zet grote vraagtekens bij wat zij ‘de wildgroei aan dialogen’ noemt. Er wordt volgens de groep te veel gepraat. Velen zitten daar helemaal niet op te wachten. Het zit bovendien de productiviteit behoorlijk in de weg.

‘Een gesprekje op zijn tijd is helemaal prima’, zegt NLMP-voorzitter Cor Deksels. ‘Daar is in principe niks mis mee. Waar het ons om gaat, is dat er tegenwoordig voor elk wissewasje weer een dialoog uit de kast wordt getrokken. Je komt niet meer fatsoenlijk aan werken toe. En daar wringt voor ons de schoen.’ Deksels pleit daarom voor een de-dialogisering van WUR. ‘Onze naam zegt het al: minder lullen, meer poetsen.’

De NLMP is niet onomstreden. Meerdere activisten vinden de club niet inclusief. ‘Ik kan me best vinden in de boodschap van NLMP’, zegt student en intersectioneel activist Allie Love, ‘maar die naam kan echt niet. Het woord lullen verwijst naar het biologisch mannelijke geslachtsorgaan, terwijl je bij het woord poetsen moet denken aan poetsvrouw. Dit zijn oer-patriarchale uitingen.’

Tegenwoordig wordt er voor elk wissewasje een dialoog uit de kast getrokken

Love vindt dat de NLMP om die reden zou verboden moet worden. WUR zou zich volgens hem op z’n minst moeten uitspreken over deze kwestie. Deksels is het er niet mee eens dat de NLMP niet-inclusief is. ‘Man, vrouw, dik, dun, zwart, wit, geel, paars: iedereen is welkom bij ons. De enige vereiste om lid te worden is dat je ook helemaal klaar bent met al die WUR-dialogen. Op geneuzel over onze naam zit niemand te wachten.’

WUR heeft inmiddels op gepaste wijze gereageerd. Naar aanleiding van de ophef over de NLMP-naamkwestie is een dialoog aangekondigd over ‘inclusief actievoeren’. Ook wordt binnenkort een ‘gespreksdialoog’ op touw gezet, waarbij het nut van dialogen wordt besproken.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.