Benefietconcert voor Oekraïne

Een Russische celliste en een Oekraïense pianist spelen samen op de campus.

Dagelijks storten media indringende beelden van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne over ons heen. ‘Ik voel me wanhopig als ik die beelden zie. Huilende kinderen, kapotgeschoten huizen en wanhopige ouders. Ik kan er niet zonder tranen naar kijken’, zegt muzikant en kunstenaar Robbert Kamphuis. ‘En wat kun je doen?

‘Niet zo veel eigenlijk’, geeft hij zelf het antwoord. ‘Maar als ik nou eens kan laten zien dat Russen en Oekraïners wel samen iets tot stand kunnen brengen?’ Kamphuis is de grote man achter de jazzconcerten die in Wageningen plaatsvinden. Onder andere in Impulse op de campus. ‘Ik ben gaan rondbellen of ik muzikanten kon vinden die wilden meewerken.’

Ik wil laten zien dat Russen en Oekraïners samen iets tot stand kunnen brengen

Robbert Kamphuis, organisator Jazz in Wageningen

Dat bleek nog niet zo eenvoudig. Maar via een Duitse jazzfotograaf lukte het uiteindelijk toch: woensdag staan de Russische celliste Maya Fridman en de Oekraïense pianist Vadim Neselovskyi in Impulse voor een benefietconcert. En het zijn niet zomaar twee muzikanten. Beiden hebben hun sporen al meer dan verdiend.

Maya Fridman

Maya Fridman werd in 1989 in Moskou geboren en woont in Nederland. Ze werd al op jonge leeftijd gezien als muzikaal wonderkind op de cello. Ze studeerde aan het Moscow State College of Music en kwam in 2010 naar Nederland om te gaan studeren aan het Conservatorium van Amsterdam. Daar studeerde ze in 2016 cum laude af. Ze heeft diverse cd’s op haar naam staan.  

Odessa

Vadim Neselovskyi is een Oekraïense pianist, die in 1977 werd geboren in Odessa. Zijn (Joodse) ouders vluchtten naar Duitsland (Dortmund) toen hij 17 was. Neselovskyi vertrok een paar jaar later naar Amerika waar hij studeerde aan het Berkeley College of Music in Boston. Daar is hij nu associate-professor of Jazz Piano.

Neselovskyi  tourt op dit moment door Duitsland voor een serie benefietconcerten voor Oekraïne. Ook Fridman heeft al benefietwerk gedaan. De twee treden voor zover bekend het eerst samen op. ‘Maar wat ze gaan spelen, weet ik niet’, zegt Kamphuis. ‘Dat weet je overigens nooit bij jazzmuzikanten. Ik weet niet eens of het jazz wordt.’

Kaartjes

Kaarten voor het optreden kosten 25 euro. ‘Of zoveel als je wilt’, nodigt Kamphuis extra opbrengst uit. ‘Je kunt ook gewoon storten natuurlijk.’ De kaarten zijn (bij voorkeur) verkrijgbaar via de site www.jazzinwageningen.nl. Er kunnen 150 mensen in Impulse. Er zijn inmiddels al al 50 kaarten verkocht.

Wanneer: woensdag 23 maart
Tijd: 20.30 uur
Plaats: Impulse

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.