62 miljoen voor betere fotosynthese

Drie investeerders en WUR gaan planten maken die sneller groeien.
Foto Shutterstock

Het is zo’n beetje de heilige graal van de plantkunde. Hoe kun je de fotosynthese verbeteren, zodat planten harder gaan groeien? En kun je op die manier voedselgewassen ontwikkelen die de wereldbevolking duurzaam kunnen voeden? Een nieuw instituut van WUR gaat daar de komende tien jaar met een flink startkapitaal aan werken.

Het nieuwe instituut heeft als werknaam Institute for Advanced Studies for Photosynthetic Efficiency (IASPE). Het is een samenwerking van WUR met het Photosynthesis 2.0 Research Fund (P2RF), een fonds dat is opgericht door Egbert van der Pol, Menno Witteveen en Maarten Koopman. P2RF legt 50 miljoen euro in voor het project. WUR legt daar 12 miljoen euro bij, voornamelijk in de vorm van personeel en labruimte tegen gereduceerd tarief.

Bankenwereld

De mega-samenwerking werd gisteren bekendgemaakt tijdens de 104de Dies Natalis, de verjaardag van WUR. Witteveen en Koopman komen uit de bankenwereld. Ze zetten in 1989 investeringsmaatschappij Koopman & Witteveen NV op. Sinds 2005 werken ze samen in het door hen opgerichte DIF Capital Partners. Witteveen studeerde geschiedenis in Leiden, Koopman rechten in Groningen. De derde partner, Van der Pol, is een gepensioneerde investeerder en voormalige ontwikkelaar van vastgoed (Provast). Hij studeerde biologie in Leiden.  

Het nieuwe instituut moet de komende jaren dertig promovendi en zestig postdocs opleveren. Het nieuwe instituut krijgt een plek ergens op de campus. Waar is nog niet bekend.  

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.