Studentensport groeit als kool

Verenigingen voor buitensporten zien door corona het ledental verdubbelen.
Foto Roelof Kleis

Na twee jaar coronaleed bloeit de studentensport als tevoren. Sterker nog, als nooit tevoren: het aantal studenten dat lid is van een sportvereniging is explosief gestegen. Dat zegt Henri ten Klooster, hoofd Sports Centre de Bongerd. De gezamenlijke verenigingen kregen er de afgelopen twee jaar zo’n 800 nieuwe leden bij.

Toen in maart 2020 de lockdown in ging, liep het aantal studenten met een sportkaart (sportrechten) snel terug. Studenten bleven weg uit Wageningen. Dat was volgens Ten Klooster vooral merkbaar in de verkochte maandrechten. ‘En de houders van jaarrechten hebben we gecompenseerd, door terugbetaling of korting op nieuwe rechten.’

In plaats van 30 procent, zoals we gewend waren, is nu ruim 43 procent lid van een vereniging

Henri ten Klooster, hoofd Sports Centre de Bongerd

Die dip in het sporten is inmiddels helemaal achter de rug. ‘We zitten weer op het niveau van voor corona. Dat betekent dat 55 procent van de studenten weer sportrechten heeft.’ Toch is er iets wezenlijk anders dan voorheen. Veel meer studenten zijn lid geworden van een sportvereniging. ‘In plaats van 30 procent, zoals we gewend waren, is nu ruim 43 procent lid van een vereniging.’

Vooral buitensporten als voetbal, wielrennen en tennis zijn sterk gegroeid. Voetbalclub GVC zag het aantal leden (nu 114) in twee jaar tijd meer dan verdubbelen. Dat geldt ook voor wielervereniging Hellingproof (98 leden), tennisclub Walhalla (314 leden) en klimsportclub IBEX (178 leden). De laatste profiteerde sterk van het gereedkomen van de klimhal.

Trend

Ten Klooster verklaart de groei door het gebrek aan contacten in coronatijd. ‘Studenten zijn zich bewust geworden van het belang van dingen samen doen en ergens bij horen.’ Maar hij signaleert ook een nieuwe trend. ‘Sportverenigingen voor studenten ontwikkelen zich steeds meer tot studentenverenigingen. Ze bieden min of meer hetzelfde.’

‘De onderlinge samenhang binnen die verenigingen groeit sterk’, vervolgt Ten Klooster. ’Ze ontwikkelen steeds meer initiatieven naast de sport en worden professioneler geleid. Dat is mooi om te zien.’ Overigens zag roeiclub Argo, exponent van die trend en veruit de grootste studentensportclub, haar ledental juist slinken naar iets meer dan 400 leden.

Ruimte

De extra aanwas van zogeheten gebonden studentensporters (want lid van een club) betekent voor De Bongerd extra behoefte aan begeleiding en ruimte. De raad van bestuur heeft daar geld voor beschikbaar gemaakt. Meer ruimte wordt gevonden door voor sommige competities in het nieuwe collegejaar uit te wijken naar sporthal Binnenveld van de Korfbalvereniging Wageningen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.