Campusbewoners: Sophie’s Bionutrients

De Wageningse campus is een kruispunt voor de eiwittransitie.

Sophie’s Bionutrients zit pas sinds kort op de campus, maar bestaat al vier jaar. Oprichter Eugene Wang uit Taiwan startte het bedrijf in Singapore maar komt later dit jaar naar Wageningen, waar het hoofdkantoor van het achtkoppige bedrijf wordt gevestigd. De reden: in Nederland zijn betere omstandigheden om het bedrijf uit te bouwen. Sophie’s Bionutrients haalt eiwitten uit algen als voedingsingrediënt voor bijvoorbeeld plantaardige melk en vleesvervangers.

WUR-alumnus Ewoud de Voogd, die vorig jaar aanhaakte, is bezig een kantoorruimte te organiseren. Voorlopig heeft hij enkele flexplekken bij Startlife in Plus Ultra II geregeld waar de medewerkers van Sophie’s Bionutrients – vier zitten er nog in Singapore – kunnen werken.

De Wageningse campus is een kruispunt voor de eiwittransitie

Sophie’s kweekt algen in grote fermentatievaten, extraheert de eiwitten uit de algen en verwerkt die tot voedingsingrediënt. Marieke Vanthoor-Koopmans, gepromoveerd bij de Wageningse ‘algenprofessor’ René Wijffels, is sinds kort chief technology officer van het bedrijf. De voornaamste opgave is hoe het bedrijf grote hoeveelheden eiwit tegen lage kosten kan produceren. Sophie’s heeft al een paar keer 50 kilo eiwit uit algen op een testlocatie gehaald, maar wil een grootschalige fabriek bouwen. Kosten: 20 miljoen euro. Het bedrijf zoekt investeerders. Het mooie van de campus? ‘Hier zitten veel onderzoekers en ondernemers die bezig zijn met dezelfde vraagstukken als wij en die kom je hier allemaal tegen. Dit is een kruispunt voor de eiwittransitie.

Op de campus bevinden zich zo’n honderd bedrijven. In Resource stellen we ze aan je voor. Dit keer Sophie’s Bionutrients in Plus Ultra II.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.