Pop-up kledingruilboetiek ‘zeer geslaagd’

Monica van Leeuwen (24, masterstudent Animal Sciences) wil overconsumptie van kleding tegengaan.
Monica van Leeuwen in actie bij haar pop-up kledingruilboetiek. Foto Florine Zegers

Positieve reacties alom tijdens de pop-up kledingruilboetiek The Closet Swap, die dinsdag 22 en woensdag 23 februari voor de tweede keer werd georganiseerd in de Binnenstadswinkel in de Hoogstraat.

‘Je kan zó veel krijgen voor zó weinig’, zegt Anne-Ying Telders, student Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen. ‘Het hele idee van delen vind ik ook leuk. Je krijgt punten voor de kledingstukken die je inbrengt. Soms heeft iemand niet genoeg punten, maar dan springen andere mensen bij. Dat vind ik zo lief, dat mensen denken: ik gun jou dat blouseje.’

Telders is een van de honderden bezoekers die afkwamen op de tweedaagse pop-up kledingruilboetiek van Van Leeuwen, die met The Closet Swap de keuze voor tweedehands kleding voor een groter publiek aantrekkelijk wil maken. ‘Bij veel andere swaps staan stapels kleding dwars door elkaar en soms zijn kledingstukken ook echt uitgedragen’, vertelt Van Leeuwen. ‘Door het in een boetiekvorm te gieten en strenger te zijn op welke kledingstukken ingebracht mogen worden, zien bezoekers gelijk dat ze hier mooie spullen kunnen vinden. Zo probeer ik het imago van tweedehands kleding te verbeteren en overconsumptie van mode tegengaan.’

Tekst gaat verder onder foto.

Ontmoetingsplek

Daarnaast is de pop-up boetiek een ontmoetingsplek voor studenten en andere inwoners van Wageningen. ‘Die mogen best wat meer met elkaar mengen’, zegt Van Leeuwen. ‘Nu staan ze in de rij, gaan ze met elkaar in gesprek en soms beginnen ze dan al te ruilen. Dat vind ik mooi om te zien.’

Van Leeuwen is de initiator en organiseert The Closet Swap zelf. ‘Als de winkel opengaat, helpen vrienden en familie als vrijwilligers om alles in goede banen te leiden. In ruil daarvoor krijgen ze wat kleding, een gezamenlijk etentje en een gezellige avond.’ Bezoekers kunnen maximaal vijf kledingstukken meenemen om te ruilen. Daar krijgen ze punten voor terug, afhankelijk van de kwaliteit en kostbaarheid. ‘Bijvoorbeeld één punt voor een simpel hemdje, vijf punten voor een galajurk.’ Voor het aantal punten dat ze krijgen, kunnen ze zelf weer kleding uitzoeken. Daarnaast betalen ze een euro per uitgegeven punt. ‘Uiteindelijk moet het wel kostendekkend zijn’, zegt Van Leeuwen.

Donderdagochtend is er na twee avonden kleding ruilen witte rook: de kosten zijn gedekt. De derde editie van The Closet Swap zal over drie maanden plaatsvinden.

De bezoekers in beeld

Belinda uit Lunteren: ‘Misschien trek ik de gemiddelde leeftijd iets omhoog, maar ik vind het wel een te gek initiatief. Iedereen heeft wel dingen in de kast hangen die ze eigenlijk niet meer dragen maar waar ze een ander wel blij mee kunnen maken.’

Anne-Ying Telders, student: ‘Een vriendin van me had aangeraden hier naartoe te gaan. Het is superleuk. Ik zei net ook tegen een vriendin: je kan zó veel krijgen voor zó weinig!’

Evelien Krijtenburg, student: ‘Het is heel laagdrempelig en ik heb mooie dingen gevonden. Zeer geslaagd.’

Lucie Sovová, docent: ‘Ik vond het leuk. Het is goed georganiseerd en een geweldig initiatief.’

Roos Lenders, student: ‘Het was druk en er was veel keuze, dus dat was fijn. Ik vond het heel leuk!’

Foto’s Florentine Zegers

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.