Eunice vergrijpt zich aan De Kever

Van het kunstwerk in de vijver bij Orion is een dekschild afgerukt.
Foto Roelof Kleis

‘Must Leave’ heet het kunstwerk in de vijver bij Orion. Het beestje staat op het punt van opstijgen. Door rukwinden van storm Eunice heeft een van de twee dekschilden afgelopen weekeinde de daad bij het word gevoegd. Vooralsnog is het dekschild onvindbaar, laat geestelijk vader hoogleraar Marten Scheffer weten.

Hij werd er zaterdag door een collega op geattendeerd dat het kunstwerk stormschade had opgelopen. Gisteren kwam Scheffer zelf, gewapend met waadpak en kaplaarzen, de schade opnemen. Het rechter dekschild ontbreekt. Een snelle zoektocht in de buurt leverde niks op. ‘Ik denk dat het in de vijver ligt. Maar je weet het nooit; het schild is van fiberglas en dus niet zo zwaar. Het kan overal liggen.’

De kracht van Eunice van minuut tot minuut in beeld. De rode punten geven de maxima weer, de blauwe het gemiddelde. De metingen vinden plaats op 10 meter hoogte.

Zo hard als aan de kust -waar windstoten van 140 km/uur werden gemeten- waaide het overigens in Wageningen niet. Dat blijkt uit de metingen van De Veenkampen, het weerstation van WUR in het Binnenveld. Maar het scheelt niet veel. Op het hoogtepunt van de storm in het Binnenveld, tussen vier en vijf uur in de middag, mat de apparatuur van het weerstation windstoten tot 115 km/uur.

Dreggen

De wind ging vooral op zondag en vandaag (maandag) gepaard met heel veel regen. Op beide dagen viel 38 mm regen. Niet echt weer om even het water in te gaan op zoek naar een dekschild. Maar als het weer wat rustiger is, gaat Scheffer zeker dreggen naar het ontbrekende stuk kever, laat hij weten. Tenzij iemand anders het gevonden heeft natuurlijk.

De Deense kunstenaar Vang Iversen zal vervolgens overkomen om het werk te herstellen. Het liefst dus met het originele stuk. Wie het dekschild heeft of weet waar het ligt, kan zich bij Scheffer melden. De beloning is een fles zelfgestookte drank, laat hij weten. Tijdens de werkzaamheden wordt ook het geluid van de kever hersteld. De accu die daarvoor de stroom levert is al geruime tijd kapot.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.