Aardappelen telen op mist

Emiel Smits, masterstudent Plantenwetenschappen, doet een afstudeervak over aardappels telen op mist.
Emiel Smits, masterstudent Plantenwetenschappen bij de aardappelen. Eigen foto

Officieel heet het aeroponics; de wortels hangen in de lucht en worden gevoed met kleine druppeltjes water met voedingsstoffen erin.

De aardappelplanten, nu 2,5 maanden oud, groeien als kool, net als de wortels. Smits test met name welke druppelgrootte de beste resultaten geeft. De teelt op mist heeft een aantal voordelen, zegt Smits. In de bodem hebben aardappelplanten een zuurstofgebrek en dat belemmert hun groei. Ook heeft de teelt-zonder-grond geen last van bodemziekten, waaronder de lastig te bestrijden bodemaaltjes. En ten derde kunnen de planten dicht op elkaar staan; Smits denkt aan 20 aardappelplanten per vierkante meter.

Enige minpunt van de proef van Smits: de aardappelknollen groeien nog niet goed. ‘Dat is mijn eigen schuld. Ik heb wel het ideale milieu voor de planten in deze kas, maar twee weken geleden kwam ik erachter dat knollen van de planten juist worden gevormd door stress. Daarom heb ik nu minder voedingsstoffen in de waterdruppeltjes gedaan: dat creëert enige stress. Maar ik moet ook een dag-nachtritme en mechanische stress creëren om de knolvorming te stimuleren.’

Aerappels

Smits denkt dat de ‘aerappels’ toekomst hebben. ‘Het wordt al kleinschalig toegepast in Zwitserland in kassen, maar ook in Nederland begint deze teelt concurrerend te worden. De vruchtbare grond voor de aardappelteelt neemt af en wordt duurder, terwijl de techniek van deze teelt goedkoper wordt.’

Aardappelteelt op mist kan zowel in de kas als in de buitenlucht. De teelt gebruikt 95 procent minder water dan de teelt in de volle grond, zegt Smits. Ook kan het pesticidengebruik omlaag met 80 procent in buitenlucht (waar fytoftora en coloradokevers voorkomen) en 100 procent in de kas. Hij rekent nog aan de winstgevendheid van een hectare aardappelen op mist.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.