Meer studenten vragen om hulp

In 2021 zocht 8,7 procent van de WUR-studenten hulp.
Foto Shutterstock

Het gaat om 1200 studenten, ruim 200 meer dan het jaar ervoor. WUR biedt studenten onder andere trainingen, life coaches en studentpsychologen aan.

Dat vertelt manager studentenwelzijn Door van der Sloot. ‘Ik denk dat die toename deels te verklaren is door een soort moedeloosheid. Je ziet een duidelijke link met corona. We zitten inmiddels in de derde lockdown. Studenten ervaren motivatie- en concentratieproblemen, spanning en stress en depressieve klachten, van somberheid tot zwaardere klachten.’

Wachtlijst

De stijging van de hulpvraag veroorzaakt een lange wachtlijst voor studentpsychologen. Daarom wordt er nu duidelijker aan de poort gescreend, vertelt Van der Sloot. ‘Om wat voor problemen gaat het en wat is daarvoor de beste oplossing? Dat kan de psycholoog zijn, maar voor minder ernstige gevallen bijvoorbeeld een e-health module bij Gezondeboel; een training bij Student Training & Support of een sessie met een van onze coaches, met wie je tot drie gesprekken kan voeren om je hart te luchten. Door op deze wijze te selecteren, kunnen we studenten hulp op maat bieden en tegelijkertijd de wachtlijst voor de studentpsycholoog redelijk binnen de perken houden. Mocht een student het niet eens zijn met een doorverwijzing, kunnen ze altijd vragen om toch op de wachtlijst voor de studentpsycholoog te komen.’ De wachttijd is op dit moment ongeveer drie à vier weken.

Stoelmassage

Sommige studenten vinden het moeilijk om aan te geven dat ze hulp nodig hebben bij hun problemen. ‘Maar we hebben in Wageningen best een mooi en breed pakket om studenten te helpen’, zegt Van der Sloot. ‘Daarnaast proberen we door het jaar heen losse, laagdrempelige activiteiten aan te bieden. Zo kunnen studenten in maart tijdens de hertentamenweek bijvoorbeeld gratis stoelmassages krijgen.’

Hulp nodig? Klik hier voor meer informatie over de mogelijkheden.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.