Bacteriën in grondwater kunnen pesticiden afbreken

Maar de goede milieuomstandigheden voor die afbraak ontbreken.
Aldas-Vargas verzamelt grondwatermonsters. Eigen foto

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Andrea Aldas-Vargas.

De concentratie van pesticiden in het Nederlandse grondwater stijgt en dat is slecht nieuws, want twee derde van ons drinkwater wordt gemaakt van grondwater. ‘Het gaat om lage concentraties, maar we kunnen de verontreinigingen steeds beter meten in de monitoringsputten’, zegt copromotor Nora Sutton van de leerstoelgroep Milieutechnologie. ‘Gemiddeld blijft het water dertig jaar in de grond, dus we meten de toekomstige verontreinigingen. Die moeten door de waterleidingbedrijven worden gezuiverd, want het water dat uit je kraan komt is schoon en veilig.’

Zuurstof

Dat kan met behulp van bacteriën, toonde Aldas-Vargas aan. Ze verzamelde watermonsters uit de monitoringputten en voegde lage concentraties pesticiden toe in het laboratorium. Ze ontdekte dat de bacteriën in het grondwater de pesticiden niet afbraken onder de natuurlijke zuurstofloze omstandigheden, maar dat wel deden na toevoeging van zuurstof en organische stof. De huidige wetgeving verbiedt deze toevoeging, omdat de gevolgen onbekend zijn. Sutton heeft vorig jaar een VIDI-beurs van wetenschapsfinancier NWO gekregen voor nader onderzoek. ‘Ik wil een technologie ontwikkelen voor de biologische afbraak van pesticiden in grondwater.’

Selectiedruk

Aldas-Vargas legde de basis voor deze technologie, want ze verzamelde veel informatie over de samenstelling van de bacteriegemeenschappen in grondwater. Ook leverde ze inzichten over de selectiedruk van de bacteriën in grondwater. Die leven onder lastige omstandigheden, want de pesticiden komen incidenteel in lage concentraties voor in het grondwater en zijn daarmee een onzekere voedingsstof voor de bacteriën. Sutton wil de milieuomstandigheden in de bodem en het grondwater voor de bacteriën optimaliseren zodat deze de pesticiden in het grondwater kunnen afbreken. Tegelijkertijd gaat ze de risico’s en onvoorziene effecten van dat ingrijpen onderzoeken. Vervolgens kan de overheid besluiten of en onder welke voorwaarden de technologie beschikbaar komt om pesticiden af te breken in het grondwater.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.