Groente-vis-kas voor Amerikaanse food desert

Studententeam Frucolas dient ontwerp in voor eerste fase van Urban Greenhouse Challenge.
Foto Frucolas

De eerste fase van de Urban Greenhouse Challenge zit er bijna op: studententeams moeten deze maand hun eerste voorstel indienen voor een fresh food hub in een achterstandswijk van Washington DC. Resource licht er een voorstel uit.

Het plan van de acht studenten van team Frucolas is een combinatie van een voedselkas, een visvijver en een permacultuurtuin. Hun ontwerp ‘Nourish 2 Flourish’ is een kas van drie etages, waarbij op de benedenverdieping visteelt plaatsvindt. Het voedselrijke viswater wordt gebruikt als bemesting van de gewassen op de verdiepingen erboven. De studenten willen daar kruiden en sla telen onder ledlampen. Op de bovenste verdiepingen willen ze onder meer biologische tomaten en paprika kweken onder zonlicht. Het schuine dak van de kas gaat water opvangen voor de vis- en groenteteelt.

Permacultuur

Daarnaast willen de studenten een ecologisch duurzame groentetuin inrichten volgens de permacultuurprincipes. Deze tuin zal door vrijwilligers uit de wijk Ward 7 in Washington DC worden onderhouden. De huidige kas en tuin in de wijk brengen weinig voedsel op. De grote opgave wordt hoe de nieuw ontworpen tuin zowel betaalbare en gezonde voeding kan leveren als de community aan het project verbindt als vrijwilliger en consument.

Jury

De jury van de Greenhouse Challenge selecteert binnenkort 20 studententeams voor de tweede ronde. Dan blijkt of Frucolas haar voorstel verder mag uitwerken met lokale partners. Frucolas is een internationaal team van Wageningse studenten, met studenten van de opleidingen Plant Sciences, Biobased Sciences, International Land and Water Management en Urban Environmental Management.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.