Column: Cryptogekte onder studenten

Studieschuld, flexcontracten, onbereikbare huizenmarkt. Niet zo gek dat studenten de cryptowereld opzoeken.

Je kunt er niet om heen. De hoofdpagina van YouTube staat er vol mee en je wordt ermee dood gegooid in talloze reclames op televisie en in bushokjes: de cryptohandel is booming en als je niet meedoet, dreig je de boot te missen. Hoewel ik een groot voorstander ben van beleggen, wil ik toch wat aantekeningen plaatsen bij het investeren in crypto.

Het is logisch dat juist de jongere generatie zo met crypto bezig is. Studenten hebben een flinke studieschuld, een onzekere toekomst van flexcontracten en een onbereikbare huizenmarkt in het vooruitzicht. Het is niet gek dat we alternatieve manieren zoeken om financiële zekerheid te bereiken. Bovendien is  het met de huidige spaarrente zonde om je spaargeld ongebruikt op een rekening te laten staan. Mede-columnist Emma Mouthaan schrijft al regelmatig over beleggen op jonge leeftijd.

Bij een traditionele baan lever je plat gezegd je tijd in en krijg je daar geld voor terug. Over dat principe heeft topinvesteerder Warren Buffet het gewiekste citaat: ‘If you don’t find a way to make money while you sleep, you will work until you die.’ Beleggen is een van de manier om passief geld te verdienen. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 42 procent van de jongvolwassenen belegt, waarvan twee derde (deels) in cryptovaluta.

Hoewel er over de bruikbaarheid en haalbaarheid van de verschillende cryptoprojecten valt te twisten, is er over de stijging in waarde geen discussie mogelijk. De keiharde cijfers liegen nu eenmaal niet. Toch is de cryptomarkt niet de juiste omgeving voor de ongeïnformeerde persoon om snel rijk te worden, omdat (als je de volgende paar zinnen niet kunt volgen, raad ik je aan om nog niet de cryptowereld in te stappen) de koers dermate volatiel is dat je er makkelijk door kan worden afgeschrikt. Daarnaast is het principe van complete jaren van bull en bear-markten ongelooflijk counter-intuïtief. Ook kan de neiging ontstaan om je portfolio te micromanagen. Het eist aardig wat tijd en vooral aandacht om meerdere keren per dag de standen te bekijken en je af te vagen of je toch niet beter in een andere munt kunt investeren.

Toch geloof ik dat ook als je geen tijd hebt om je in de cryptowereld onder te dompelen, je de boot van de cryptogekte niet hoeft te missen. Investeer elke maand – ongeacht de huidige koers – een klein bedrag in een paar uitgekozen cryptoprojecten. Klap je laptop dicht en kijk er over een jaar of 5 weer naar. Wellicht dobber je dan nog steeds in je krakkemikkige cryptokano, maar misschien is het dan inmiddels wel een cruiseschip. Je hebt ‘m in ieder geval niet gemist.

Oscar Delissen is vierdejaars student Levensmiddelentechnologie en studeert aankomend half jaar in Bolzano, Italië.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.