Column Steven: Familiebezoek

Met een van mijn ooms heb ik een bijzondere band.
Steven Snijders

Met de een praat ik over sport, met andere sport ik terwijl we praten. Ik heb een heleboel aardige ooms en tantes. Samen aan de thee, of aan het bier. Ik zie niet iedereen met grote regelmaat. Vaak slechts een keer per jaar tijdens het familieweekend. Met één oom had ik, tot voor kort, het meest frequent contact. Van onze goede gesprekken moesten we het niet hebben, maar dat geeft niet. Hij kwam regelmatig langs en ik keek altijd reikhalzend uit naar het bezoek. Altijd de 24e van de maand.

Ik heb het natuurlijk over ome DUO. De steun en toeverlaat van menig student. Een baken van stabiliteit in onzekere tijden. Maar het karakter van onze relatie gaat 180-graden draaien. De kraan is dichtgedraaid en straks gaat de geldstroom van richting veranderen. Deze oom hielp dit leenstelselkind opgroeien. Binnenkort wordt het tijd om terug te geven. Héél veel terug te geven. Daarover gesproken: suikeroom DUO stuurde mij deze week een bericht. Met de titel: ‘Er is een beslissing over je rente’.

Dit bericht heeft de cohesie van een oom met een borreltje te veel op

Je kent het wel, die typische DUO-communicatie. Eerst een algemene titel met het onderwerp. Vervolgens ‘Wat betekent dit voor u?’ Dan moet je op het plusje drukken, de beslissing uitklappen. Daar zie je dan de kern van de beslissing. Eens zien wat de rente is. Ik druk op het plusje.

Ik klap het open en ik zie: ‘U hoeft nog niet af te lossen.’

De brief met als titel ‘er is een beslissing over je rente’ vertelt mij niet wat die beslissing is. Het geldende rentepercentage staat nergens in de brief vermeld. Dit bericht heeft de cohesie van een oom met een borreltje te veel op. Even geen bier, maar een kopje thee, oom DUO?

Is er misschien een formuliertje verkeerd ingevuld door een medewerker? Het is maar goed dat het niet gaat om het aanvragen van een toeslag (toeslagenaffaire, weet je nog?). Zelf hoef ik niet zo bang te zijn iets per ongeluk verkeerd in te vullen. Alles terugbetalen moet ik toch al. Mét rente, of zoiets.

Steven Snijders (26), net afgestudeerd MSc Economie en Beleid en nu in het niemandsland tussen studeren en het werkzame burgerleven, neemt je mee in het post-student tijdperk.

Meer columns:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.