‘Vaccinatie kippen verbetert dierenwelzijn’

In huidige beleid gaan handelsbelangen boven dierenwelzijn, stelt promovendus Joost van Herten.
Foto Shutterstock

Nu er steeds meer uitbraken van vogelgriep zijn op pluimveebedrijven in Europa, klinkt de roep om vaccinatie van kippen steeds luider.

Het vogelgriepvirus wordt op dit moment bestreden door alle dieren in de besmette stal en omringende stallen te doden. Bovendien moet ander pluimvee gedurende de winterperiode binnen blijven. Volgens Joost van Herten is dit een verkeerde uitwerking van het One Health-beleid van de Nederlandse overheid.

‘In dit beleid willen we de gezondheid van mens, dier en milieu in samenhang bevorderen’, zegt Van Herten, die eind vorig jaar op de ethiek van zoönosen promoveerde. ‘Maar in de praktijk zie je vaak botsende belangen tussen mens en dier, waarbij de mens wint. In dit geval vaccineren we de kippen niet, omdat andere landen de import van gevaccineerd pluimvee belemmeren. Handelsbelangen gaan voor dierenwelzijn.’

Hondsdolheid

Met de uitbreiding van de vogelgrieppandemie komt er in Europa steeds meer steun voor vaccinatie van kippen. ‘Dat is beter dan ruimen’, zegt Van Herten. ‘Een vaccin beschermt het dier en voorkomt dat het virus muteert naar een variant die de mens ziek maakt. Zo vaccineren we bijvoorbeeld ook tegen andere zoönosen, zoals Q-koorts of hondsdolheid.’

Een vaccin beschermt het dier en voorkomt dat het virus muteert naar een variant die de mens ziek maakt

Promovendus en dierenarts Joost van Herten

Maar vaccinatie is niet voldoende, vervolgt Van Herten. ‘In de One Health-aanpak moeten we ook de oorzaken van pandemieën wegnemen. Daarbij spelen onze voedselsystemen en hun invloed op klimaatverandering en afname van biodiversiteit een rol. Als we de gezondheid willen bevorderen, moeten we de veerkracht van zowel mensen, dieren als ecosystemen versterken. Je moet dan ook kijken naar de concentratie van pluimveebedrijven. De gezondheid van de leefomgeving vormt de basis van One Health.’

Van Herten is van huis uit dierenarts en momenteel beleidsadviseur van de vereniging van dierenartsen, KNMVD. Hij promoveerde bij Marcel Verweij, hoogleraar Filosofie.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.