[no]WURries: Voornemens

‘Hoe lukt het me wel om goede voornemens vol te houden?’

Kleine stappen

‘Heb je dit keer voornemens voor ogen die je echt graag wilt volhouden, vraag jezelf dan af wat je daarmee wilt bereiken en welke behoefte erachter zit. Misschien zijn er meerdere, wellicht beter inpasbare, wegen naar Rome. Je hoeft een verandering ook niet gelijk groot in te steken. Deel je doel bijvoorbeeld op in kleine stappen en werk zo rustig toe naar de uitkomst die je voor ogen hebt. Voor mij werkt dat altijd goed. Succes!’

Andrea Bolhuis, Senior Inkoper

Lief zijn voor jezelf

‘Bedenk waarom deze voornemens zo belangrijk voor je zijn. Komt de wens om te veranderen uit jezelf of vanuit een ander? Alleen als de motivatie vanuit jezelf komt, zijn zulke voornemens vol te houden. Stel vervolgens realistische doelen. Begin met één dag, dan een week en een maand; zo raak je vanzelf in het ritme. Beloon jezelf wanneer je een mijlpaal hebt bereikt. Gaat het een keer minder goed? Wees dan lief voor jezelf en gooi niet meteen de handdoek in de ring. Negeer het negatieve stemmetje in je hoofd en zeg tegen jezelf wat je tegen een goede vriend(in) zou zeggen om de goede moed erin te houden.’

Tamara Vreman, Agile Coach

Niet te star

‘Wees niet te star met je goede voornemens, maar zie ze als een uitgangspunt of een werkwijze die je gedurende het jaar kan en mag bijstellen. Wanneer je jezelf ontwikkelt, leer je bij en die nieuwe ervaringen gebruik je dan om je doel bij te sturen. Zo krijg je ook niet te maken met een teleurstelling als je je goede voornemens niet gehaald hebt aan het einde van het jaar.’

Nico Polman, economic researcher Green Economy and Landuse

Niet wachten

‘Herkenbaar probleem; om die reden maak ik zelf geen goede voornemens meer. Stel jezelf eerst de vraag of jij zelf wilt veranderen of dat jouw omgeving vindt dat het zo hoort. Voor de zaken die jij echt wilt veranderen, kun je dan nagaan of jouw goede voornemens wel tot het gewenste resultaat en gedrag leiden. Als dat zo is, zet dan je goede voornemens meteen om in actie en wacht niet tot 1 januari. Geniet van het proces en wees niet te kritisch op het resultaat. Tot slot nog een heel saaie tip: op tijd naar bed en op tijd opstaan helpt om dingen voor elkaar te krijgen!’

Janine Quist, programmamanager leven lang leren, Wageningen Academy

Next [WUR]ry:

Heb jij advies of tips voor deze Wurrier? Of heb je zelf goede raad nodig? Mail je tips of vraag (maximaal 100 woorden) vóór 5 januari naar resource@wur.nl tav noWURries.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.