Column Guido Camps: No such thing as a free lunch

'Ook voor de WUR een mooi 2024 gewenst.'
Tekst Guido Camps

Het einde van het jaar kent ups en downs. We verliezen door de verkiezingsuitslag wat mij betreft de beste onderwijsminister van OCW. Maar ook werd WUR wederom en voor de 19de keer uitgeroepen tot beste universiteit van Nederland.

Vandaag viel mijn blik op een bericht in Resource met een interessante invalshoek. ‘Petitie tegen dure WUR-kantine. Communistische jongeren hekelen het dure eten in de kantines op de campus.’ Wat een verrassing: het blijkt dat wanneer je de thema’s ‘gezond, duurzaam en inclusief’ als speerpunten van je Food & Beverage-beleid neemt, de kosten van dat eten en drinken stijgen.

Soms bekruipt me het gevoel dat onze super inclusieve campus iets minder inclusief is voor campusbewoners die rechts van het midden bivakkeren op het politieke spectrum

Dat communisten het beter denken te weten op het gebied van voedselaanbod is op zich al interessant, maar we hebben in Wageningen natuurlijk geen geschiedenisonderwijs.

Misschien moet ik ook maar niet zo’n grote mond hebben, mijn eigen crowdfunding voor een parkeerplaats onder Omnia is helaas ongesteund gebleven, waarmee ik het ruimschoots verlies van de communistische kantinepetitie. Dat is misschien iets minder verrassend, want terugkomend op de verkiezingsuitslag zag je dat de Wageningse bubbel zijn eigen politieke realiteit kent.

Door het tekort aan expliciete steun voor de auto op de campus, de communistische lunch en de verkiezingsuitslag te Wageningen, bekruipt me soms wel het gevoel dat onze super inclusieve campus iets minder inclusief is voor die campusbewoners die rechts van het midden bivakkeren op het politieke spectrum.

De Wageningse bubbel kent zijn eigen politieke realiteit

Daarom eindig ik deze column graag met de beste wensen voor uw nieuwe jaar, en een paar apolitieke feiten die deze Wageningse bubbel misschien niet zo snel bereiken, in het kader van inclusief denken:

  • WU wordt gefinancierd vanuit de eerste geldstroom (voor onderwijs en onderzoek) en die bestaat uit een rijksbijdrage van 269,8 miljoen euro (Jaarverslag WUR);
  • Deze rijksbijdrage wordt voor 100 procent gefinancierd vanuit belastingen (duh);
  • Multinationals zorgen voor 40 procent van de banen in het Nederlandse bedrijfsleven. Ze zijn goed voor twee derde van de omzet in het Nederlandse bedrijfsleven (CBS);
  • De top-10 procent van Nederland verdient 32 procent van al het inkomen en betaalt hierover 36 procent belasting; de laagste 50 procent van de Nederlanders verdient 19 procent van het totale inkomen en ontvangt 129 procent in toeslagen ten opzichte van hun inkomen (CPB).

Ook voor WUR een mooi 2024 gewenst, waarbij onze grootste problemen de prijs van een kop soep zijn en auto’s (ook van multinationals) op onze prachtcampus, zodat we wederom een jaar lang baanbrekend onderzoek kunnen doen bij de beste universiteit van Nederland!

Guido Camps (39) is dierenarts en onderzoeker bij Humane Voeding en OnePlanet. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.