Gezocht: brouwers voor Bunkerbier

Covid legt veel activiteiten plat. Een groepje studenten gaat daarom bier brouwen.
Thomas de Bruin, Maximiliaan Schmidt en Philip van de Koolwijk (vlnr) heffen alvast het glas. Foto: Roelof Kleis

Het idee ontstond min of meer tijdens een practicum, leggen de initiatiefnemers Philip van de Koolwijk en Maximiliaan Schmidt uit. Ze delen een gemeenschappelijke passie: bier. Niet alleen de consumptie, maar vooral ook het zelf brouwen van het goedje. De kiem voor een project was daarmee gelegd. Het idee kreeg vervolgens momentum via een derde ‘partner in crime’, Thomas de Bruin.

‘Via hem hoorden we van de plannen van De Bunker een project op te starten waarbij studenten met elkaar en met Wageningers iets organiseren. Om de binding tussen studenten en de stad te versterken.’ Max Elbers van het Bunker-bestuur was snel enthousiast te krijgen voor een samenwerking. Door corona zijn er op het moment maar weinig activiteiten in De Bunker.

Er moet nog een recept komen, dat we gaan testen, er moet een label worden ontworpen en er is promotie nodig

Philip van de Koolwijk, initiatiefnemer van het Bunkerbier

Het idee is er dus. Een beetje geld ook, vanuit het NPO-Kickstart potje van WUR. En er is een brouwerij. ‘De Stadsbrouwerij is enthousiast over ons project’, vertelt Van de Koolwijk. Bovendien is er al een voor de hand liggende naam voor het te brouwen bier: Bunkerbier. Er wordt in ieder geval duizend liter van het spul gemaakt, deels op fust en deels gebotteld in flessen van driekwart liter.

Licht of zwaar?

Maar daarmee is er nog geen bier. Wordt het een witbier of IPA, licht of zwaar, licht of donker, zoet of … Het kan nog alle kanten op, zegt Van de Koolwijk. ‘We zoeken eerst nog een tiental studenten die mee willen doen. Er moet een recept komen, dat we gaan testen, er moet een label worden ontworpen en er is promotie nodig.’

We mikken op quitte spelen

Philip van de Koolwijk, initiatiefnemer van het Bunkerbier

Eigenlijk was de opzet om ergens in het voorjaar – als het bier klaar is – een bierfeest te organiseren in de Bunker. Maar door corona lijkt dat nu niet erg haalbaar. Van de Koolwijk: ‘Daarom zetten we erop in het bier in ieder geval beschikbaar te maken via De Bunker, het Rad van Wageningen en mogelijk een aantal andere kanalen.’

Rijk zullen ze er niet van worden, zegt Van de Koolwijk. Maar dat is dan ook niet de bedoeling. ‘We mikken op quitte spelen.’ En wie weet krijgen ze de smaak wel te pakken en komt er een vervolg.

Wie mee wil doen aan het project, kan zich melden op Craftbeer@bunkerwageningen.nl

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.