Column: Nu nog compensatie graag!

Het leenstelsel afschaffen is natuurlijk top. Maar de leenstelselgeneratie verdient ook compensatie.

Het einde van het leenstelsel lijkt nu echt in zicht, jeej! Maar ik wil niet te vroeg juichen, want wat er voor in de plaats komt, is nog niet duidelijk. Ook over compensatie voor de leenstelselgeneratie wordt volgens ingewijden nog onderhandeld, want ‘als je die voor iedereen en alle jaren moet compenseren wordt het erg prijzig’, zegt ‘een bron’ tegen het AD.

Nou, die schoot bij mij even in het verkeerde keelgat. Natuurlijk is compensatie voor de leenstelselgeneratie prijzig!! Maar bedenk even: als die studieschuld compenseren al ‘prijzig’ is voor de schatkist als geheel, terwijl de lasten dan verdeeld worden over alle Nederlanders, hoe belastend is die studieschuld dan wel niet voor alle (oud)studenten die er (onterecht!) mee opgezadeld zijn?!

Die leenstelselstudenten zijn daar namelijk aan alle kanten de dupe van geworden: in veel gevallen hebben zij niks gemerkt van de beloofde investeringen in het hoger onderwijs, maar hebben ze wél een veel hogere studieschuld. En dan worden ze daar mogelijk niet eens voor gecompenseerd zo meteen.

Nu zeggen dat de studieschuldbezitters compenseren te duur is, is echt niet oké

Daarnaast: in Nederland helpen we elkaar, ook financieel gezien. Kijk bijvoorbeeld naar alle financiële regelingen die de afgelopen twee jaar het licht hebben gezien om ondernemers financieel te steunen tijdens de coronalockdowns (NOW, TOZO, TVL, etc). Die kosten worden door de gehele samenleving gedragen, ondanks dat niet iedere Nederlander daar baat bij heeft of het ermee eens is – om wat voor reden dan ook (kuch, ondernemersrisico). Om nu je handen van de studieschuldproblematiek af te trekken en te zeggen dat deze studieschuldbezitters compenseren te duur is, is echt niet oké. Ik hoop dat iedereen in Den Haag dat ook beseft en daar vervolgens ook naar handelt.

Maar goed, wie weet loop ik alweer op de zaken vooruit en komt er wél een passende compensatieregeling! Hoe die eruit moet komen te zien? In het ideale scenario wordt iedere student die ten tijde van het leenstelsel heeft gestudeerd, gecompenseerd met een bedrag ter hoogte van de maandelijkse basisbeurs gedurende de periode dat ze gestudeerd hebben tijdens het leenstelsel. Dat bedrag wordt dan in eerste instantie in mindering gebracht op de uitstaande studieschuld, maar als de student in kwestie geen studieschuld heeft zou het gewoon op zijn of haar bankrekening gestort moeten worden.

Dat iemand geen studieschuld heeft opgebouwd, betekent niet dat diegene geen negatieve gevolgen van het leenstelsel heeft ervaren!

Dat iemand geen studieschuld heeft opgebouwd, betekent niet dat diegene geen negatieve gevolgen van het leenstelsel heeft ervaren! Misschien is diegene wel niet uit huis gegaan vanwege de kosten, of heeft hij/zij andere dingen niet gedaan (of juist wel). Alleen dan kan de hele leenstelselgeneratie met een enigszins schone financiële lei aan de rest van hun leven beginnen. En wie er na die compensatie nog een studieschuld open heeft staan (zoals ikzelf waarschijnlijk), moet die natuurlijk nog steeds gewoon afbetalen.

Emma Mouthaan (26) is masterstudent Molecular Nutrition and Toxicology en volgt daarnaast een master Schrijven aan de VU. Emma blogt over studeren en financiën op haar website De Skere Student. Eerder schreef ze ook over fashion en eten.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.