Hoopvolle technologie van jonge bedrijfjes

Negen start-ups op weg geholpen om de wereld groener en efficiënter te maken.
Foto Shutterstock

Negen jonge kennisbedrijfjes presenteerden zich op 9 december tijdens de slotbijeenkomst van de Accelerate-cursus van Startlife. Allemaal willen ze grote stappen zetten om de wereld duurzamer te maken.

Het Accelerate-programma helpt Wageningse start-ups met het uitwerken van een businessplan, het zoeken naar klanten en het vinden van financiering. In deze zevende editie van de cursus veel ruimte voor sensortechniek en het verhogen van gewasopbrengst.

Inktprinter

Het bedrijf InPhocal uit Eindhoven gebruikt lasertechnologie voor opschriften op voedsel en voedselverpakkingen. Daardoor kunnen voedingsbedrijven hun vervuilende inktprinters vervangen. De internationale start-up Infitiv ontwikkelt sensoren die de kwaliteit van appels en bessen in opslag controleren, waardoor de voedselverspilling fors afneemt. En het Duitse bedrijf Crocus Labs gebruikt sensoren en algoritmen om ledlampen in de groenteteelt efficiënter in te zetten, waardoor telers 10 procent minder energie gebruiken.

Maar het kan nog indrukwekkender. De Britse start-up Glaia kan de fotosynthese-efficiëntie van planten verhogen, waardoor de planten meer CO2 omzetten in energie en de gewasopbrengst in sommige gevallen met 50 procent stijgt. En het Zweedse bedrijf Irriot heeft precisie-irrigatie ontwikkeld, waarbij een platform met meerdere sensoren het watergebruik kan halveren en de productie met 30 procent kan toenemen.

Ecosysteem van ondernemers

Al deze bedrijven volgden de Accelerate-cursus in Wageningen om hun businessplan verder te ontwikkelen, investeerders te vinden en partners te ontmoeten waarmee ze hun technologie kunnen testen en opschalen. Hiermee zijn ze onderdeel geworden van het Wageningse ecosysteem van ondernemers.

Vrijwel allemaal komen ze met nieuwe technologie die de milieu-impact van voedselproductie fors vermindert. Zo ontwikkelt de Britse start-up Solasta Bio peptiden die dienen als insecticide. De peptiden schakelen de plaaginsecten uit en laten andere insecten leven. Dit duurzame alternatief voor chemische insecticiden komt er alleen als Solasta Bio een grote partner vindt die de complexe toelatingsprocedures kan financieren en die een goed verkoopnetwerk heeft. Mogelijk leverde de – digitale – borrel na afloop van de presentaties een match op met een businesspartner.

Lees ook de serie Campusbewoners over bedrijven op de Wageningse campus.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.