Pand gekraakt door groep studenten

De krakers willen aandacht vragen voor het woningtekort.
Eigen foto

Een groep van negen studenten heeft vorige week een gebouw gekraakt aan de Eekmolenweg in Wageningen. Ze willen met de actie aandacht vragen voor de wooncrisis, maar hopen er ook te kunnen blijven wonen.

Grappig detail: ooit was dit gebouw het kantoor van de voorloper van Resource, de WB. Later werd Zideris, een zorgorganisatie, de eigenaar. Nu stond het al geruime tijd leeg en dat is zonde, aldus de krakers. ‘De kraak is vooral een politieke actie’,  zegt een van de bewoners. ‘Hoewel de helft van de groep op het moment geen vaste woonruimte heeft, ik ook niet, willen we vooral laten zien dat leegstand zonde is en kraken een optie. Maar het zou natuurlijk wel fijn zijn als we hier kunnen blijven.’

We waren op alles voorbereid, maar het contact met de eigenaar en politie is best relaxed.

Kraken is sinds 2010 verboden en je kan er theoretisch gezien voor in de cel belanden. Maakten ze zich daar zorgen over? ‘We hebben van tevoren overlegd met een advocaat en andere krakers. De laatste tijd is er regelmatig gekraakt in Nederland, we hebben gezien wat de risico’s zijn. We waren op alles voorbereid, maar het contact met de eigenaar en politie is best relaxed. We hopen er samen uit te komen.’

Voorlopig zijn ze vooral bezig met het leefbaar maken van de plek. ‘Er is veel werk te doen. We zijn aan het schoonmaken, opruimen en dingen repareren. De tuin kan ook wel wat liefde gebruiken. De buren, die trouwens al bloemen en koekjes hebben langsgebracht, zeiden dat ze graag zien dat er wat leuks in de tuin komt te staan. Dus als iemand nog planken thuis heeft liggen, of plantjes, dan zijn die welkom. Kunnen we hier een oproep doen?’

Reactie Zideris:
Zideris kocht het pand in 2019, om op die plek duurzame toekomstbestendige woningen voor mensen met een verstandelijke beperking te bouwen. De plannen liggen al klaar, maar door onder andere corona is de bouw vertraagd. ‘Wij kennen de huidige woningcrisis. We blijven met elkaar in gesprek en we hebben er goede hoop op met de studenten uit te komen, rekening houdend met de belangen van buren en onze bewoners. Tegelijkertijd treffen zij ons wel op een ongelukkig moment. Met oog op corona hadden wij deze tijd en energie liever in de continuïteit van zorg gestoken.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.