Going home for Christmas (ja/nee)

Kunnen de internationals dit jaar wel naar huis met kerst?
Foto: Shutterstock

Naar huis met kerst. Wie wil dat nou niet? Veel internationals bleven vorig jaar noodgedwongen hier, in ons druilerige Nederland. Kunnen ze dit jaar wel naar huis? Speelt corona een rol in die beslissing? Hoe slaat hun thuisland zich eigenlijk door de crisis? Resource vroeg het aan vijf studenten, PhD’ers en medewerkers.

Matteo Grella

Masterstudent Food Technology uit Italië
‘Vorig jaar ben ik niet naar huis gegaan met kerst, dus dit jaar wil ik wel graag naar Italië om bij familie en vrienden te zijn. Ik ben van plan om na het laatste tentamen het vliegtuig te pakken en te blijven tot 2 januari, dus ongeveer twee weken.

Op dit moment is de coronasituatie thuis beter dan in Nederland. In Nederland is het steeds open-dicht-open-dicht; ik denk dat mensen daar meer stress van krijgen dan van een streng maar consistent beleid. In Italië weet je waar je aan toe bent en daar opent de samenleving stap voor stap.
Nu kerst dichterbij komt verwacht ik wel meer maatregelen omdat veel mensen vanuit Noord-Europa naar huis, naar Italië, zullen reizen. Toch denk ik niet dat het een groot probleem wordt. Reizen is best overzichtelijk: dankzij mijn vaccinatie kan ik gewoon in het vliegtuig.’

Jingwei Zhou

PhD’er Hydrology and Quantitative Water Management uit China
‘Ik ga waarschijnlijk niet naar huis in de vakantie. Een van de redenen is dat ik dan eerst twee weken in quarantaine moet in een hotel en daarna nog twee weken in zelfquarantaine. Daardoor zou ik het grootste gedeelte van mijn vakantie in quarantaine zitten.

Op dit moment is het aantal coronagevallen in China ongeveer duizend, in het hele land. De maatregelen zijn heel streng. Als er een nieuw geval wordt ontdekt, moet die persoon naar een speciaal ziekenhuis voor behandeling. Er wordt uitgezocht wie er in contact zijn geweest met die persoon en die mensen moeten in quarantaine in aparte gebouwen. Mensen moeten maskers dragen en een QR-code laten zien in alle afgesloten ruimtes. Ik denk dat de situatie in China een beetje beter is dan hier op het moment.’

Julia van der Westhuyzen

Masterstudent Plant Sciences uit Zuid-Afrika
‘De coronasituatie in Zuid Afrika was best wel chill, tot afgelopen weekend. Toen veranderde alles opeens. Er zijn nu reisbeperkingen tot 4 december. Ik was van plan om na die datum te vliegen, dus misschien kan het toch. Als het aantal infecties nu toeneemt daar, is het misschien beter om hier te blijven. Het hangt er ook vanaf hoe moeilijk het is om weer terug te komen naar Nederland. Mensen met een Engels of Europees paspoort kunnen meestal wel terug, voor mensen met een Zuid-Afrikaans paspoort is dat anders. Het wordt waarschijnlijk een last-minute-beslissing of ik ga.

Over het algemeen is het nogal moeilijk om de Nederlandse en de Zuid-Afrikaanse aanpak met elkaar te vergelijken, omdat de omstandigheden zo anders zijn. Toegang tot zorg is in Zuid-Afrika erg ongelijk verdeeld en er zijn veel mensen die al ziek zijn door HIV en TB. Er zijn veel kwetsbare mensen. Daarnaast is de vaccinatiegraad laag, omdat veel mensen vertrouwen op traditionele geneeswijzen en minder op de overheid.’

Suraj Jamge

Medewerker Corporate Valuecreation uit India
‘Naar huis gaan is een dilemma. De coronasituatie in India wordt langzaam beter en als ik nu naar huis ga, hoef ik niet in quarantaine omdat ik ben ingeënt. Maar dat kan veranderen. Ik wil net als iedereen graag thuis zijn met kerst en mijn familie verheugt zich erop dat ik kom. Vorig jaar ben ik niet naar India gegaan vanwege de lockdown. Bovendien heb ik veel compensatie-uren die verloren gaan als ik ze nu niet opmaak.

Helaas zijn de vliegtickets in de kerstperiode vier keer zo duur, dus ik ben met mijn leidinggevende aan het kijken of ik voor langere tijd naar huis kan gaan en dan van daaruit zou kunnen werken. Wel jammer dat ik dan het contact met collega’s moet missen; ik ben nu eens per week op kantoor.’

Maria Contesse

PhD’er leerstoelgroep Kennis, Technologie en Innovatie uit Chili
‘Ik doe een sandwich-PhD. Na mijn eerste jaar in Wageningen, heb ik twee jaar onderzoek gedaan in Chili. De coronacrisis verhinderde het schrijven van mijn thesis in Wageningen en ik kon pas twee maanden geleden komen. Ik wilde eigenlijk kerst en nieuwjaar met mijn familie thuis vieren, maar het ticket is te duur. Ik vlieg nu op nieuwjaarsdag. Dat is het goedkoopste: niemand vliegt dan!

In Chili was ik veertien maanden in lockdown. Corona trof het land zwaar en we hadden zelfs een avondklok. Nu gaat het goed. Zo’n 80 procent van de bevolking is gevaccineerd en het is op dit moment voorjaar in Chili.
Ik kreeg in juli mijn tweede vaccinatie. Ik was erg opgelucht en blij. Omdat ik rook, was ik erg bang om corona te krijgen. Veel bekende jonge mensen in Chili zijn aan corona overleden. Mensen verloren hun baan. Maar het bracht mensen ook bij elkaar: in de armere wijken kookten bewoners voor elkaar. Die solidariteit vond ik prachtig en verrassend.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.