Ode aan het streekproduct

Met 'Proef! De smaken van de Vallei’ maakte student Max Elbers een kookboek.
De streekburger van Eetcafe H41. Foto Mirian Hendriks

Zelf noemen Elbers en fotografe Mirian Hendriks het een kookboek. Maar eigenlijk is het dat helemaal niet. Het fraai vormgegeven boek is meer een fotoboek. Of, nog meer, een ode aan de voedselproducenten en de restauranthouders uit Wageningen en omgeving. En een beetje aan WUR.

Klad

Het idee voor het boek, dat afgelopen zaterdag op de markt van Wageningen werd gelanceerd, komt van Elbers. De (veelstejaars) masterstudent dierwetenschappen heeft een passie voor koken en is ondernemend van aard. Dat resulteerde al in een cateringbedrijf. ‘Ik doe veel borrels in de Aula bij promoties en inauguraties.’ Maar daar kwam door Covid eventjes de klad in.

Foto Roelof Kleis

Op bezoek bij een vriend in Brabant liep hij tegen een boek over streekproducten aan. ‘Dat maakte me nieuwsgierig naar wat er in de omgeving van Wageningen allemaal is op dat gebied. Toen heb ik Mirian gebeld: zullen we een boek maken? En zo zijn we erin gesprongen. Dat was in mei dit jaar. Het was toen nog aspergetijd, dus we zijn begonnen bij aspergeteler Han te Ronde.’

Drietrapsraket

De speurtocht naar streekproducten leverde achttien hoofdstukken op, die samen een staalkaart vormen van wat de streek te bieden heeft. ‘En we zijn nog lang niet compleet’, denkt Elbers. De opzet is een drietrapsraket. ‘We zochten een producent, en vervolgens een regionaal restaurant die dat product op het menu heeft staan. Vervolgens is in een kader de link met WUR gelegd.’

Zowel de producent als het restaurant komen uitvoerig (letterlijk) in beeld. Dat maakt Proef! tot een plaatjesboek, meer nog dan een kookboek. De recepten en de kaders over WUR zijn in het Engels. De hoofdtekst is in het Nederlands. Elbers: ‘Een qr-code leidt naar een site waar ook de Nederlandse teksten zijn vertaald.’

Het zijn allemaal gerechten die op de kaart staan, hebben gestaan of komen te staan

Max Elbers, student Dierwetenschappen

Wat de recepten betreft: die gaan van streekburger tot lupine-falafel, van honing-pecan koek tot kombucha cocktails. Elbers: ‘Er staan simpele gerechten in, zoals oma’s Betuwse kersensaus. Dat lukt iedereen nog wel. Maar ook de wat meer uitdagende recepten als de shortrib van Hotel De Wereld. Het zijn allemaal gerechten die op de kaart staan, hebben gestaan of nog komen te staan.’

Promotie

Elbers en Hendriks geven het boek helemaal in eigen beheer uit. Of het ook in de regionale boekhandels komt, is nog niet duidelijk. Voor de promotie staat het duo de komende drie weken op de marktdagen (woensdagochtend en zaterdag) in Wageningen. Elbers: ‘Op het Salverdaplein bij Streekwaar, de keten waarin een aantal van de producenten zich heeft verenigd.’

Weet wat je eet. Alles kun je hier van om de hoek eten

Max Elbers, student Dierwetenschappen

Het maken van het boek heeft Elbers vooral veel energie opgeleverd. ‘Er is door Covid heel veel negativiteit op dit moment. Daar word je niet vrolijk van. Bij studenten speelt dat enorm. Maar van het maken van dit boek kreeg ik heel veel goede zin. Je praat met mensen die heel graag en gepassioneerd over hun product praten.’

Bewuster eten

‘Voor mij was het echt een eye-opener’, vervolgt hij. ‘Te ontdekken wat er allemaal aan producenten zit in deze omgeving. Die boerderijen zijn heel leuk om te bezoeken.’ En als hij dan toch een lans mag breken voor bewuster eten. ‘Weet wat je eet. Alles kun je hier van om de hoek eten. Als dit boek daar iets aan bij kan dragen, dan is het al geslaagd. Probeer het eens. Het is zo leuk en gaaf.’

Proef! De smaken van de Vallei is te verkrijgen via www.proefdesmakenvandevallei.nl. Het boek is hardcover, telt 200 pagina’s en kost 45 euro.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.