Gezondheidsmaatjes voor kinderen

WUR-studenten helpen Wageningse kinderen gezond te eten en meer te bewegen.
Samen groentechips maken. Foto Ellen

‘Bij BalanceBuddy is het ons doel om leefstijlmaatjes te koppelen aan gezinnen, waarbij we kinderen op weg helpen naar een gezonde leefstijl. Bijvoorbeeld door samen overgewicht tegen te gaan, te bouwen aan zelfvertrouwen en door het verbeteren van mentale gezondheid.’

Aan het woord is Mirte Kamphuis (22), masterstudent Nutrition and Health. Vorig jaar was ze zelf BalanceBuddy bij een gezin in Wageningen, inmiddels is ze voorzitter van het bestuur van de Wageningse tak. ‘Op dit moment helpen we zeven Wageningse gezinnen. Als bestuur willen we de stichting nu groter en zichtbaarder maken zodat we meer gezinnen kunnen helpen. Het is betekenisvol werk en er zijn veel studenten die interesse hebben om buddy te worden.’

Zo’n leefstijlmaatje gaat tussen de één en drie uur per week langs bij een gezin, vertelt Kamphuis. ‘Daar doen ze activiteiten die horen bij een gezonde levensstijl. Wat ze precies doen, ligt aan de vraag van het gezin: ligt de focus bijvoorbeeld meer op gezonde voeding of op meer bewegen? Met mijn maatje waren we vooral bezig met bewegen. We deden verschillende sporten, bijvoorbeeld een fietstocht of een circuittraining. Als buddy probeer je op een speelse manier interesse te wekken bij een kind voor een gezonde levensstijl.’

Catan

Mirte en Lars. Foto Ellen

Ellen, moeder van twee kinderen onder wie Lars (8), is blij met BalanceBuddy. ‘Elke week komt iemand leuke dingen doen samen met je kind. Wij willen graag dat Lars meer gaat bewegen, omdat hij daar moeite mee heeft en makkelijker dik wordt. Vorige keer hebben ze samen lekker gevoetbald. Lars heeft autisme en vertoont ander gedrag bij andere mensen. Bij mij rent ‘ie niet, maar bij zijn buddy rent hij wél achter de bal aan.’

‘Lars zijn lievelingsspel is Catan’, vervolgt Ellen. ‘Daarbij moet je elke beurt met dobbelstenen gooien en daar hebben ze ook een bewegingsspel van gemaakt: elk getal van de dobbelsteen staat voor een activiteit, zoals de trap op- en afrennen, door de kamer hoppen als een kikker, enzovoort. Zo combineren ze een leuk spel met bewegen. Er zit veel kracht achter als iemand speciaal voor je kind langskomt. Dan is hij opeens heel bereid om te luisteren en mee te doen.’

Van driewieler naar tweewieler

Masterstudent Nutrition and Health Brenda van Stigt (22) is in september begonnen als BalanceBuddy. ‘Ik ben gekoppeld aan een gezin met een jongetje van veertien. Hij heeft autisme en vindt het moeilijk om in beweging te blijven. Een van zijn doelen is te stoppen met zijn driewielerfiets en te oefenen op een gewone. Ik help hem daarbij.’

Een doel is stoppen met zijn driewielerfiets en oefenen op een gewone fiets. Ik help hem daarbij

BalanceBuddy Brenda van Stigt

‘Ik vind het mooi om ook naast mijn studie bezig te zijn met wat ik studeer: voeding en leefstijl. Als student ben je veel met theorie bezig, maar als BalanceBuddy kun je in de praktijk iets betekenen voor mensen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.