Coronapas kan niet op uni

Het toezien op een coronapas is ondoenlijk zeggen de universiteiten.
Foto: Shutterstock

Nu de besmettingen oplopen wil het kabinet stevig kunnen ingrijpen. Eén van de plannen: een coronatoegangsbewijs in het hoger onderwijs. Dan mogen studenten alleen de campus betreden als ze gevaccineerd, genezen of getest zijn. Maar dat kan helemaal niet, zeggen de hogescholen en universiteiten. Zo’n controle levert grote uitvoeringsproblemen op, stellen ze. Het onderwijs is geen festival met één duidelijke toegangspoort.

Bovendien eist het kabinet dat de onderwijsinstellingen de toegankelijkheid van het onderwijs garanderen voor studenten zonder coronapas. Voor die groep studenten moeten de opleidingen dus allerlei alternatieven verzinnen. Dat gaat gewoon niet, schrijven de koepelorganisaties in een persbericht. ‘Hoorcolleges online lukt vaak wel, maar bijvoorbeeld kleine vakken, project- en praktijkvakken allemaal dubbel aanbieden, is niet te doen’, zegt voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging VSNU.

Hoorcolleges online lukt vaak wel, maar bijvoorbeeld kleine vakken, project- en praktijkvakken allemaal dubbel aanbieden, is niet te doen

Pieter Duisenberg, VSNU

Zo denkt ook zijn collega Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen erover. ‘Het invoeren van coronatoegangsbewijzen gaat ten koste van de toegang tot onderwijs, dat is klip en klaar. We kunnen niet hetzelfde onderwijs gelijktijdig zowel fysiek als digitaal aanbieden.’ De instellingen vragen de Tweede Kamer daarom met klem om de coronatoegangsbewijzen niet op deze wijze toe te passen. Daar is volgens hen ook geen reden voor: veel studenten en medewerkers zijn gevaccineerd en er zijn geen uitbraken in de sector.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft nog niet over de coronapas gesproken. Vermoedelijk gaat de Kamer minder snel dan het kabinet hoopte. Deze week zullen de wetsvoorstellen naar verwachting niet behandeld worden. Dan schuift alles sowieso een week op en misschien komen er ook weer strengere, lockdownachtige coronamaatregelen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.