ongeWOON: H15 (en B5)

Twee huizen in één in een monumentaal gebouw.
Vlnr: Eva, Judith, Julian & Fufu de kat. Foto Guy Ackermans

Huis: H15 (en B5)
Bewoners: Brent Achterstraat, Vincent Bongers, Rens van Dijke, Max de Jong, Irene Katsaros, Veras Nielsen, Judith Rommens, Julian Thibaudier, Eva Timmermans.
Ongewoon omdat: het huis twee huizen in één is en in een monumentaal gebouw zit.

Judith: ‘Het huis is gebouwd in 1905, als meisjesschool. Het heeft jaren leeggestaan, is gekraakt geweest en later voor een symbolisch bedrag gekocht door een stichting. We zitten onder één dak met Emmaus (tweedehandswinkel, red.), Shout (LHBTQ+-vereniging, red.), een theater, een zeefdrukwerkplaats en een fietsenmaker.

H15 en B5 zijn eigenlijk twee huizen waarvan de woonkamers aan elkaar grenzen. Vroeger woonden er alleen vrouwen in H15 en alleen mannen in B5. De gedachte was dat mannen die in een gemengd huis wonen nooit leren koken en schoonmaken. Maar de bewoners van beide huizen kwamen toch vaak bij elkaar over de vloer, via het balkon. Uiteindelijk hebben ze maar gewoon een deur gemaakt tussen de kamers. Nu doen we zo veel samen met het andere huis dat we praktisch gezien één groot huis zijn.’

Julian: ‘Als er iemand komt hospiteren dan zijn er twee gesprekken; één in onze woonkamer en één in B5. Als je het bij ons verpest, heb je nog een tweede kans hiernaast.

Het is wel gevaarlijk om zo dicht bij Emmaus te zitten trouwens. Ons huis puilt uit van de Emmaus-spullen. We kopen die niet alleen, maar halen ook regelmatig dingen uit hun container. Zonde als het weggegooid wordt. Sommige mensen noemen ons het Emmaus-museum.

Omdat het zo vol staat, raken we makkelijk dingen kwijt. Zoeken heeft weinig zin, je kan beter wachten tot het vanzelf weer tevoorschijn komt. Het huis neemt en het huis geeft, zeggen wij altijd.’

Judith: ‘Pas hing er opeens een spijkerbroek. Geen idee van wie die was. Die hebben we maar ingeleverd bij de Emmaus.
Andersom gebeurt ook. We hebben een keer een bananencake gebakken, echt een grote. Niet iets wat je in je eentje op kan eten. De volgende dag was ‘ie helemaal verdwenen en we zijn er nooit achter gekomen wie hem heeft meegenomen. We hebben zelfs oud-huisgenoten verhoord.’ Julian: ‘Kunnen we hier een oproep doen? Wie heeft onze bananencake gestolen? We willen het echt graag weten!’

Wil je ook in Resource met jouw bijzondere huis? Mail naar resource@wur.nl

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.